Warpaint – Heads Up

Warpaint – Heads Up

De menselijke anatomie is niet iets waar iedereen dagelijks bij stilstaat. Zo worden er geen gedachten verspild aan het analyseren van hoe iemand loopt, je loopt gewoon. Op eenzelfde manier kunnen mensen muziek maken: gewoon een gitaar pakken, wat akkoorden bij elkaar gooien et voilà. Dit gaat echter niet op voor Warpaint. Voor hun derde album, Heads Up, heeft dit kwartet uit Los Angeles alles goed uitgedacht en alle rollen specifiek verdeeld.

De belangrijkste rol is weggelegd voor bassiste Jenny Lee Lindberg. Het openingssalvo “Whiteout” en “By Your Side” laten een vederlicht, maar aardedonker geluid horen. De strakke, ietwat lugubere baslijnen zorgen ervoor dat een duister, maar organisch geluid letterlijk het skelet en daarmee de basis voor de plaat vormen. Daarbij zorgen Lindbergs toevoegingen voor een gure sfeer, wat de hele plaat standhoudt en door geen enkele andere partij onderuit gehaald wordt.

Het brein van Warpaint zit verstopt achter het drumstel. Stella Mozgawa weet met een breed scala aan beats, variërend van triphop tot disco, de songs naar eigen hand te zetten. Hiermee kan ze de duistere sferen gezet door Lindberg verder onderstrepen, of de nodige muzikale contrasten bieden. Ze stuurt het lichaam de dansvloer op in het poppy “New Song”, zorgt voor kalmte in “Above Control” en voorspelt onheil in “Don’t Wanna”.

De laatste twee leden, Emily Kokal en Theresa Wayman, verzorgen de zang, gitaren en toetsen. Hiermee functioneren zij als de inwendige organen: hoe klein de details ook zijn, ze zijn cruciaal voor het geheel. Zij het de album-brede fabuleuze harmonieën, de subtiele gitaarlijntjes of de jazzy pianoakkoorden in een enkel nummer als “The Stall”, het is altijd van belang voor het uiteindelijke resultaat.

Beoordeling: 8

Mensen kunnen zonder te veel nadenken van A naar B wandelen, dus of zaken uitvoerig overdenken en rollen specifiek verdelen überhaupt nodig is, valt in twijfel te trekken. Toch heeft het de vrouwen van Warpaint wel degelijk goed gedaan. Dit album waarop Lindberg en Mozgawa meer voor elkaar krijgen, heeft geleid tot de beste indie en pop-noir die we tot nu toe van Warpaint gehoord hebben.

Releasedatum: 23 september 2016
Label: Rough Trade
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:headsup

  1. Whiteout
  2. By Your Side
  3. New Song
  4. The Stall
  5. So Good
  6. Don’t Wanna
  7. Don’t Let Go
  8. Dre
  9. Heads Up
  10. Above Control
  11. Today Dear
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding