Bastille – Wild World

Bastille


Bastille – Wild World

Dat Bastille in de afgelopen vijf jaar is uitgegroeid tot een stadion vullende act, had niemand voor de release van Bad Blood (2013) aan zien komen. Toch hebben de Britten met “Things We Lost In The Fire” tot torenhoge hit noteringen in handen. Dat is waar het aloude pop-cliché ‘de moeilijke tweede’ om de hoek komt kijken. Het is aan Wild World om het aantal hits verder op te krikken.

Bastille gelooft niet in “less is more”. De goed gevulde plaat staat garant voor een klein uurtje aan letterlijk alles. Een hiphop beat onder een flinke dosis aan synthesizers onder de grootse zang van Dan Smith en een voorzichtig gitaartje om het wat meer aan te kleden. In het, voor Bastille standaarden, experimentele “An Act of Kindness” vormen al deze laagjes een wat rommelig geheel, maar op het grootste deel van het album, met name in “Send Them Off!”, leidt deze waslijst aan toevoegingen tot triomfantelijke popliedjes.

De typische humor van Dan is ook op Wild World terug te vinden. Net zoals bij de hitsingle “Pompeii” klinken de songs positief en opbeurend, terwijl de teksten triest en duister zijn. Album opener “Good Grief” gaat bijvoorbeeld over het verwerken van rouw. De echte tekstuele obsessie van de frontman zit echter in de gesproken samples, o.a. afkomstig uit cultfilms als Weird Science (1985) en Changing (1971). Hoewel deze samples in eerste instantie overdadig en vervelend overkomen, blijken het uiteindelijk vermakelijke easter eggs te zijn.

Geheel volgens traditie zit er tussen de stapel hits op Wild World ook een ballade. “Two Evils” is hiermee een fijn ademmomentje. Wat alle tracks echter met elkaar gemeen hebben, is het warme geluid van de productie wat de hit gevoeligheid verder onderstreept. Een track kan door rock, hiphop, dance of electropop geïnspireerd zijn, die radiovriendelijke afwerking maakt er een prettig geheel van.

Beoordeling: 8

Het lijkt erop dat Bastilles hit-counter moeiteloos verder omhoog schiet. Hun tweede album is een fantastisch uitgevoerde radio-plaat volgens het boekje: diverse invloeden, hit-gevoeligheid en soepele productie. Het viertal heeft er echter genoeg spitsvondigheden in verwerkt om het interessanter dan slechts “een verzameling hitjes” te maken. Zo hebben de Britten hun succesverhaal op Wild World voortgezet en er toch nog een schepje bovenop gedaan.

Releasedatum: 9 september 2016
Label: Virgin Records
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:wild-world

  1. Good Grief
  2. The Currents
  3. An Act Of Kindness
  4. Warmth
  5. Glory
  6. Power
  7. Two Evils
  8. Send Them Off!
  9. Lethargy
  10. Four Walls (The Ballad Of Perry Smith)
  11. Blame
  12. Fake It
  13. Snakes
  14. Winter Of Our Youth
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding