Against Me! – Shape Shift With Me

Against Me!


Against Me! – Shape Shift With Me

Met het vorige album Transgender Dysphoria Blues heeft Against Me! frontvrouw Laura Jane Grace veel van haar gender-gerelateerde frustraties van zich af weten te schrijven. Hoewel ze heeft toegegeven nog een album met vergelijkbare dysforie te kunnen vullen, acht ze de prioriteit echter bij het creëren van voldoende materiaal waar andere trans mensen zich mee kunnen identificeren. Daarom duikt de band op Shape Shift With Me in de thema’s liefde, seks en hartbreuk uit het transgender perspectief.

Voorafgaand aan het verschijnen van deze plaat heeft zich nogal wat afgespeeld: Laura Jane en haar echtgenote Heather zijn in de afgelopen vier jaar uit elkaar gedreven, met alle gevolgen voor hun dochter Evelyn. Het gedwongen worden tot het wederopbouwen van haar liefdesleven heeft o.a. geleidt tot de enorm sterke, emotionele “Norse Truth” en “Delicate, Petite & Other Things I’ll Never Be”.

Ondanks alle relatieproblemen die de transitie van Grace met zich mee heeft genomen, klinkt de plaat vertrouwd energiek, al is het minder poppy dan diens voorgangers. Van de soepele bas-lijnen in “12:03” en het opbeurende “Crash” tot het steady “All This (And More)”. Laat er echter geen verwarring over bestaan dat het viertal nog steeds agressieve trappen kan verkopen. Dat het ouderwetse punk vuur nog altijd brand in de harten van de Against Me! – leden, wordt op Shape Shift With Me bewezen door strijdkreet “ProVision L-3” en “Dead Rats”.

Laura Jane Grace probeert veel duidelijk te maken. Ten eerste: Het nemen van hormonen verandert het lichaam, en hiermee ook de seksuele en romantische affectie, of dit nu positief is of niet (“333”). Ten tweede is het in “Haunting Haunted Haunts” zeker dat het om een break-up song gaat, maar krijgt de track extra lading als gerealiseerd wordt dat de reden voor het uiteengaan de transitie is. Hiermee biedt de zangeres trans mensen iets om zich mee te kunnen identificeren en de kans om gehoord te worden.

Beoordeling: 8.5

Met de bewonderenswaardige keuze om verder te leven met de zware gevolgen van het uitkomen als transgender, heeft Laura Jane Grace de taak van vertegenwoordiger van de trans gemeenschap gekregen. Uit dit uitzonderlijk sterke album blijkt dat dit tal van inspiratie en ideeën oplevert, wat trans mensen en hun alledaagse problemen eindelijk onder de aandacht brengt.

Releasedatum: 16 september 2016
Label: Total Treble
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklits:shapeshiftwithme

  1. ProVision L-3
  2. 12:03
  3. Boyfriend
  4. Crash
  5. Delicate, Petite & Other Things I’ll Never Be
  6. 333
  7. Haunting, Haunted, Haunts
  8. Dead Rats
  9. Rebecca
  10. Norse Truth
  11. Suicide Bomber
  12. All This (And More)
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding