Lindsey Stirling – Brave Enough

Lindsey Stirling


Lindsey Stirling – Brave Enough

Dat het internet de manier van muziek verspreiden en het bouwen van een muzikale carrière drastisch veranderd heeft, is al een aantal jaar geen nieuws meer. Een verzameling YouTube-sterren hebben we dit decennium al zien komen een gaan. Er is echter iemand die na een korte periode in de spotlight stug door is blijven gaan: danseres en violiste Lindsey Stirling. Vier jaar na het viraal gaan van haar frisse mix van dubstep en klassiek is de Amerikaanse alweer toe aan haar derde album: Brave Enough.

De plaat opent met het door deephouse geïnspireerde, bijna Flume achtige “Lost Girls”. Een stijl die terugkomt in veel andere tracks waar vocalen in voorkomen, waaronder het pompende “Hold My Heart” feat. ZZ Ward. Gelukkig weet de violiste, o.a. in samenwerking met producer Rock Mafia, een breed scala aan andere elektronische genres in de plaat te verwerken. Zo gaat Lindsey in “The Phoenix” tekeer op haar viool, begeleidt door de invloeden van Pendulum, met het heerlijk dansbare effect van dien.

Deze gastvocalen zijn absoluut niet de minsten. Zo heeft de 29-jarige Amerikaanse o.a. Christina Perri, Lecrae en zelfs niemand minder dan Weezer frontman Rivers Cuomo voor Brave Enough weten te strikken. “Don’t Let This Feeling Fade”, waarin de laatste twee genoemden aan meegewerkt hebben, lijkt een midden te vinden tussen house, hiphop en pop. Toch neigt de drop in deze track voorzichtig richting de dubstep, wat een verbazend verfrissende inbreng blijkt.

Een hoogtepunt op de plaat is “Mirage”. Een track met Midden-Oosterse sferen, semi-abstracte zang van Raja Kumari en genoeg ruimte voor Stirling om haar moderne benadering van klassiek vioolspel tentoon te stellen. Hetzelfde geldt voor kalme afsluiter “Gavi’s Song”, waarin de beats en synths even opzij geschoven worden om de opzwepende vioolpartijen in te kunnen ruilen voor ware schoonheid en de plaat langzaam maar zeker naar een overtuigende climax te tillen.

Beoordeling: 9

Niet alleen de manier van muziek vrijgeven is veranderd, de muzikale trends en hypes ook. Het beperkte gebruik van de dubstep, waarmee de violiste aan populaire won, laat zien dat Stirling zich hier uitstekend van bewust is. Het volgende afwisselen van stijlen biedt Lindsey een podium waarop zij divers vioolwerk kan demonstreren zonder dat het ook maar een moment een onaangename mix van pop, drum ’n bass en klassiek wordt. De viool-dance van Lindsey Stirling is enig in haar soort en hiermee is de Amerikaanse wellicht de kroonprinses van de moderne cross-over.

Releasedatum: 19 augustus 2016
Label: LindseyStomp Records
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:Brave Enough

  1. Lost Girls
  2. Brave Enough (feat. Christina Perri)
  3. The Arena
  4. The Phoenix
  5. Where Do We Go (feat. Carah Faye)
  6. Those Days (feat. Dan + Shay)
  7. Prism
  8. Hold My Heart (feat. ZZ Ward)
  9. Mirage (feat. Raja Kumari)
  10. Don’t Let This Feeling Fade (feat. Rivers Cuomo & Lecrae)
  11. First Light
  12. Love’s Just a Feeling (feat. Rooty)
  13. Something Wild (feat. Andrew McMahon In the Wilderness)
  14. Gavi’s Song
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding