Capsize – A Reintroduction: The Essence of All That Surrounds Me

Capsize


Capsize – A Reintroduction: The Essence of All That Surrounds Me

Capsize is een band die in de underground scene al veel faam kreeg na de release van hun debuutalbum The Angst In My Veins, met de energieke live shows die erbij hoorden. De post-hardcore/melodische hardcore/metalcore, of hoe je het ook wil noemen, van de Californische band staat bekend om de scherpe randjes en de diep emotionele teksten. Met A Reintroduction: The Essence of All That Surrounds Me doet Capsize een poging om zichzelf verder te ontwikkelen.

Het album begint bij de drie singles die de band als eerste uitbracht, waarin al meteen te horen is dat deze plaat anders gaat worden dan The Angst In My Veins. De single “Tear Me Apart”, met een gastverschijning van Counterparts-frontman Brendan Murphy, laat een kant van de band zien die een stuk melodischer is. De band introduceert een nieuwe sound, met subtiele verwijzingen naar de emo van de jaren ’00. Denk bijvoorbeeld aan bands in het straatje van The Used. De intense hardcoremomenten gaan gelukkig niet weg, zoals te horen is in de venijnige breakdown aan het einde van “XX (Sew My Eyes)”.

Instrumentaal gezien zit Capsize op de goede plek. Je vindt op dit album misschien niet de meest extreem complexe gitaarsolo’s, geen heftige blastbeats of polyritmes, maar in plaats daarvan speelt Capsize wat het beste bij het moment past. De nummers wisselen pop-punk/post-hardcore achtige akkoordenprogressies heel subtiel en vloeiend af met de meest dissonante breakdowns en enkele metalcore riffs. “Favorite Secret” begint heftig, met een stevige moderne punk vibe, maar blijft in de refreinen vasthouden aan het nieuwe melodische geluid van de band. Een nummer als “One Day I Won’t Be So Easy To Forget” mengt al deze kwaliteiten op zo’n goede manier, dat bands als Senses Fail en Silverstein er in 2004 stikjaloers op zouden zijn geweest.

Daniel Wand zorgt voor de grootste verandering op deze plaat, door zijn screams af en toe af te wisselen door clean zang. In het tussenstuk “Safe Place” neemt de frontman de ruimte om met rust en melodie een pauze te midden van het album in te lassen, voordat de band de tweede helft opent. “Split My Soul” en albumsluiter “The Same Pain” zijn twee tracks die zo op They’re Only Chasing Safety van Underøath hadden kunnen staan. De nostalgie van ouderwetse post-hardcore is zeker aanwezig.

Beoordeling: 8,5

De ruwheid van Live A Burden, Die A Curse krijgen we misschien niet meer terug, maar Capsize heeft zichzelf ontwikkeld tot veel meer dan dat. De band mixt de moderne melodische hardcore met de old school emo vibes, tot het samen een frisse nieuwe sound. Met A Reintroduction heeft Capsize zichzelf opnieuw geïntroduceerd in de muziekwereld, en heeft bewezen dat de band op de juiste plek is. Samen met onder andere Being As An Ocean speelt de band op donderdag 24 november in P60 in Amstelveen.

Releasedatum: 22 juli 2016
Label: Equal Vision Records
Verkrijgbaar via: bol.com, Impericon, iTunes

 

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding