Billy Talent – Afraid of Heights

Bixby


Billy Talent – Afraid of Heights

Heel even zag het ernaar uit dat Billy Talent album vijf het daglicht niet zou zien. De plannen waren er, de eerste songs begonnen vorm aan te nemen en het plezier zat er goed in, tot drummer Aaron Solowoniuk terugviel in het zwarte gat van de zenuwaandoening MS. Gelukkig is daar Alexisonfire drummer Jordan Hastings om zijn maatjes uit de brand te helpen waardoor Afraid of Heights alsnog leven in geblazen kan worden.

De problemen met Aaron zijn niet tot nauwelijks terug te horen. Menig intro laat de desbetreffende song voorzichtig aftrappen, maar of het nu komt dat Jordan op de drumkruk heeft plaats genomen, of dat Aaron zijn laatste energie eruit perst, de track eindigt altijd in de typische Billy Talent sound met retestrakke riffs, iconische harmonieën van Ben Kowalewicz en Ian D’Sa en oprechte energie. Afraid of Heights laat zien dat de heren ondanks dergelijke tegenslagen compromisloos doorspelen.

Wat dat betreft is de vijfde plaat van deze Canadezen verre van verrassend. De band heeft in hun meer dan 20 jaar durende bestaan een sound gevonden om te koesteren, dus ook Afraid of Heights ziet weinig variatie op deze strakke rocksongs. Echte hoogtepunten zijn hierdoor niet te noemen. Het is gewoon allemaal goed. Wel vermakelijk zijn daarmee de kleine extraatjes, zoals de grotere rol voor de piano en de riffs van Ian vertaalt naar een keyboard, wat zo plotseling schokkend dicht bij techno komt in “Horses and Chariots”.

Op de voorganger Dead Silence uit 2012 lagen de politiek geladen boodschappen er dik bovenop, maar Billy Talent anno 2016 is veel minder uitgesproken. De thematiek op deze plaat ligt eerder bij het nastreven van dromen en vooral het niet opgeven na een reeks tegenslagen. Misschien iets Disney-esque, maar gezien de situatie niet minder voor de hand liggend. Tekstueel hoogtepuntje heeft Ben dit keer in het fenomenale “Rabbit Down the Hole”, over dreigend gevaar in een uitzichtloze situatie.

Beoordeling: 8

Dat Billy Talent hun eigen thematiek leeft, moge duidelijk zijn. Des te indrukwekkend is het dat Ben, Ian, Jonathan, Aaron en Jordan een plaat af hebben kunnen leveren wat zo trouw blijft aan die energieke, scherpe sound wat de band zo geliefd maakt. De heren weigeren op te geven en willen dat jij dat ook niet doet en als de songteksten daar niet van overtuigen, dan doet hun mentaliteit het wel. Billy Talent heeft het nog steeds!

Releasedatum: 29 juli 2016
Label: Warner Music
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:afraid of heights

 1. Big Red Gun
 2. Afraid Of Heights
 3. Ghost Ship Of Cannibal Rats
 4. Louder Than The DJ
 5. The Crutch
 6. Rabbit Down The Hole
 7. Time-Bomb Ticking Away
 8. Leave Them All Behind
 9. Horses & Chariots
 10. This Is Our War
 11. February Winds
 12. Afraid Of Heights (Reprise)
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding