Deerhoof – The Magic

Deerhoof – The Magic

Deerhunter, Animal Collective en Deerhoof zijn stuk voor stuk bands die op hun eigen manier de grenzen van muziek richting het abstracte schuiven. De een door middel van flinke porties ambient, de ander door creatief samplen en Deerhoof door onconventionele ritmes en eigenwijze drang tot experimenteren. Toch lijken alle drie de laatste jaren steeds toegankelijker te worden, een trend die ook op The Magic terug wordt verwacht.

Dit kwartet lijkt het midden tussen toegankelijk en experimenteel te zoeken. Een van de manieren waarop dit zou moeten gebeuren, is door de twee uitersten te combineren. In het geval van “I Don’t Want to Set the World On Fire” betekent dit een duidelijke overwinning voor de experimentele jazz kant. Anderzijds is daar het wonderschone psychedelische popnummer “Criminals of the Dream”. Al lijkt de plaat als geheel nogal besluiteloos, wat betreft de stilistische voorkeur.

De andere manier ligt bij de methode waarop The Magic is gemaakt: binnen een week in een woestijn van New Mexico. Op voorgaande platen waren vooral de toetsen in de spotlight te vinden, maar met de nieuwe aanpak is deze focus verschoven naar de gitaren. In een drietal nummers geeft Satomi Matsuzaki de leiding in handen van gitarist Ed Rodriquez, met snelle grunge-achtige songs als resultaat. Daarbij staan de gitaren over de rest van het album, voor Deerhoof standaarden, opvallend ver voorin de mix.

Een derde optie is oude successen in een nieuwe verpakking te steken. In de opener “The Devil and His Anarchic Surrealist Retinue” zijn effecten van the Steve Miller Band’s “Fly Like an Eagle” te vinden en in “Life of Suffering” zou je toch zweren het main riff van een bepaald Hot Chocolate nummer te horen. Het is uiteindelijk “Learning to Apologize Effectively” wat The Doors-achtige toetsen combineert met de gruizige gitaren en jazzy onwennigheden, waardoor het exacte midden dan toch zegeviert.

Beoordeling: 6.5

Het goede nieuws is hiermee dat deze Japans-Amerikaanse formatie gestopt is met het vereenvoudigen van hun muziek. Daar naast getuigen de creativiteit en songs an sich nog steeds van hoge kwaliteit. Alle verschillende nummers en afwisselingen op de plaat leiden er echter toe dat Deerhoof ’s The Magic een rommelige indruk achterlaat, gemaakt door een band die na twee decennia niet meer lijkt te weten wat ze wil.

Releasedatum: 24 juni 2016
Label: Kythibong/Clapping Music/PIAS
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:

  1. The Devil And His Anarchic Surrealist Retinuethe magic
  2. Kafe Mania!
  3. That Ain’t No Life To Me
  4. Life Is Suffering
  5. Criminals Of The Dream
  6. Model Behavior
  7. Learning To Apologize Effectively
  8. Dispossessor
  9. I Don’t Want To Set The World On Fire
  10. Acceptance Speech
  11. Patrasche Come Back
  12. Debut
  13. Plastic Thrills
  14. Little Hollywood
  15. Nurse Me
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding