Biffy Clyro – Ellipsis

Biffy Clyro


Biffy Clyro – Ellipsis

De Schotten van Biffy Clyro moesten de sleur doorbreken. Na het uitzichtloze toeren rondom de vorige plaat Opposites (2013), was vooral zanger Simon Neil aan een jaar lange pauze toe. Op deze Californische vakantiebestemming verdween zijn depressie en kwamen de nieuwe songs in rap tempo weer op papier. Deze frisse wind in het hoofd van de zanger, en de universele nieuwe energie van de band betekent veel goeds voor Ellipsis.

De verse motivatie heeft ervoor gezorgd dat Biffy Clyro meer durft te experimenteren. De band heeft naar hartenlust de ruimte genomen om meer diverse invloeden op hun zevende album te verwerken. Zo zijn o.a. een hele voorzichtige funk in “Flammable” en, dankzij de snelle drums en grote rol voor de toetsen, hiphop in “On a Bang” te horen. Opvolger “Small Wishes” spant qua verrassingen echter de kroon: de track is Simon Neils komische, vermakelijke herinterpretatie van de Everly Brothers.

Los van de stilistische uitstapjes, is dit studiowerk toch wat er van Biffy Clyro anno 2016 verwacht kan worden: veel vuist in de lucht stadionrock, een aanpak die over de afgelopen platen steeds vaker de kop op stak. Zo is “Howl” nu al een potentiële live-favoriet en gegarandeerde meezinger. Deze mix van interessant op de oppervlakte, maar daaronder vertrouwd, komt voort uit de input van producent Rich Costey. Diens ervaringen met Muse hebben o.a. in “Animal Style” een plekje op Ellipsis gekregen.

Nog een vaste prik van Neil en consorten zijn de (semi-)akoestische ballades. “Medicine” mag zich het hoogtepunt in deze categorie noemen. Het zijn de kalmere tracks waarin het tekstuele patroon van het afkappen van ongezonde vriendschappen, (gerelateerde) eenzaamheid en depressies, het meeste indruk achterlaten. Toch zitten er tussen Simons peinzen, overwegen en hopen genoeg typische spitsvondigheden in de teksten om het geheel interessanter en lichter te houden.

Beoordeling: 7.5

De poging om Biffy Clyro opnieuw uit te vinden heeft niet meer dan een paar vermakelijke experimentjes opgeleverd, maar de nieuwgevonden inspiratie van Neil en de gebroeders Johnston heeft op positieve manier bijgedragen aan de kwaliteit van de stadionrock op Ellipsis. De sleur is voor de luisteraar slechts in beperkte mate verbroken, maar de frisse energie van het trio is wel degelijk terug te horen.

Releasedatum: 8 juli 2016
Label: Warner Music
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:ellipsis

  1. Wolves of Winter
  2. Friends and Enemies
  3. Animal Style
  4. Re-arrange
  5. Herex
  6. Medicine
  7. Flammable
  8. On a Bang
  9. Small Wishes
  10. Howl
  11. People
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding