Weaves – Weaves

Weaves – Weaves

De leden van Weaves zijn nogal cynisch wat betreft het spelen in een band en de daarbij kijkende muzikale relevantie. Zo zei gitarist Morgan Waters: “Sometimes it feels like bands aren’t necessary, like they’re not the ones pushing music forward”. Logischerwijs kan deze insteek een enorme bron van motivatie zijn om band-muziek vooruitgang te laten boeken, ook al betekent dat hard werken om buiten de lijntjes te kunnen kleuren voor Waters, Jasmyn Burke (zang), Spencer Cole (drums) en Zach Bines (bas).

Het kwartet uit Toronto, Canada, combineert de slacker-rock van Courtney Barnett met het harde noise geluid van Siouxsie and the Banshees. Dit leidt tot een frisse, intrigerende variant op indie-rock met een flinke lading ruis. Toch bevatten tracks als “Human”, ondanks de dikke laag distortion, toch een aanstekelijke poppy gitaar-hook, vergezeld door een orgeltje. Waar het nummer echter poppy van wal steekt, eindigt het met een bijna jazzy coda.

Alle bouwstenen die op het debuut van Weaves terug te horen zijn, zijn allemaal eerder gehoord, al dan niet van bands die eerder in de afgelopen twee jaar hun debuut hebben uitgebracht. Het is echter de manier waarop al deze ideeën toegepast worden wat Weaves zo verrassend maakt. De band durft binnen een aantal coupletjes van ingetogen naar explosief en weer terug te gaan, waarbij de traditionele song-opbouw met duidelijke coupletten en refreinen bewust uit het oog wordt verloren.

De Canadezen schijnen te opereren met het doel om de luisteraar scherp te houden. Dit blijkt o.a. als het viertal zowel in het mellow “Eagle” als in het daaropvolgende, hardere “Two Oceans” aritmisch uit de hoek durft te komen, zonder dat de nummers er ongemakkelijk door worden. De muziek van Jasmyn en kompanen kan eigenlijk het beste vergeleken worden met een kleurplaat wat door een creatieveling bewerkt wordt. De lijntjes blijven staan, maar het eindresultaat is verre van voor de hand liggend.

Beoordeling: 7.5

De bandleden lijken in alle noise soms hun verstand te verliezen, maar het tegendeel is waar. De band verrast, intrigeert en laat de luisteraar net even wat harder werken om het muzikale aspect te kunnen behappen. Of Weaves inderdaad grensverleggend is voor bands met een standaard drums, gitaar, bas en zang bezetting valt nog te bezien, maar het komt in de buurt.

Releasedatum: 17 juni 2016
Label: Memphis Industries
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:Weaves-Weaves-Album-Cover-640x640

  1. Tick
  2. Birds & Bees
  3. Candy
  4. Shithole
  5. Eagle
  6. Two Oceans
  7. Human
  8. Coo Coo
  9. Sentence
  10. One More
  11. Stress
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding