letlive. – If I’m the Devil

letlive.


letlive. – If I’m the Devil

De zanger van letlive., Jason Butler, omschreef de nieuwe plaat If I’m the Devil al als de meest politiek en maatschappelijk betrokken plaat die het viertal ooit heeft gemaakt en dat maakt de vierde langspeler van de Amerikanen zeker om iets naar uit te kijken. Er kan echter veel misgaan bij het bezingen van dit soort serieuze thema’s. Toch is er geen gebrek aan vertrouwen dat Butler en de zijnen dit zonder problemen voor elkaar kunnen krijgen.

Vanaf het eerste moment weet het viertal te overtuigen. “I learned to Love Myself” geeft een duidelijke eerste indruk: dit album is niet makkelijk te verteren. De lange, dramatische gitaarslagen, met intrigerende melodieën en een subtiele touch van strijkers creëren een duister, bijna bitter gevoel. Een gevoel wat duidelijk de boventoon voert op dit album. Ook als deze zwartgalligheid in herhaling lijkt te vallen weet letlive. met hun oprechtheid de aandacht vast te houden.

Naast de typerende duistere en dramatische letlive. sound, afkomstig uit de post-hardcore en punkrock, heeft de band er ook verschillende andere genres bij betrokken. “Nü Romantics” bestaat bijvoorbeeld voor een groot deel uit 90’s skate-punk, terwijl in “A Weak Ago” surf-rock terug is te horen. Ook als “Who You Are Not” met een twijfelachtige stemvervormer wordt afgestoken, blijkt deze invloed uit de hiphop moeiteloos in het geheel te passen.

Echter, het meest indrukwekkende aspect van het album is zoals aangekondigd tekstuele. Absolute hoogtepunten op dit punt zijn “Good Mourning, America”, een song over racisme en politiegeweld in de Verenigde Staten met een intro gezongen door Afro-Amerikaanse vrouwen, en het agressieve “Another Offensive Song”, met al het eerder gemelde, bovenop het benoemen van homo- en transfobie. Hiermee zijn Butler en co. niet alleen bewust van de problemen, maar laten ze die mensen die deze onderdrukking mee maken letterlijk voor zichzelf spreken.

Beoordeling: 8.5

Niet alleen een politiek een sociaal-maatschappelijke boodschap verkondigen, maar ook de betrokkenen een stem geven, gebeurt niet veel bij bands met dit soort kritische teksten. letlive. doet dit wel, verpakt dit in aangrijpende songs en verzekert de band hiermee van een plek in de voorhoede van de post-hardcore. Met dit alles is If I’m the Devil emotioneel, meeslepend, intrigerend, bijzonder indrukwekkend en laat de luisteraar achter met een mond vol tanden en een brok in de keel.

Releasedatum: 17 juni 2016
Label: Epitaph
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:letlive if I'm the devil

  1. I’ve Learned To Love Myself
  2. Nü Romantics
  3. Good Mourning, America
  4. Who You Are Not
  5. A Weak Ago
  6. Foreign Cab Rides
  7. Reluctantly Dead
  8. Elephant
  9. Another Offensive Song
  10. If I’m The Devil…
  11. Copper Colored Quiet
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding