Volbeat – Seal the Deal & Let’s Boogie

Volbeat


Volbeat – Seal the Deal & Let’s Boogie

Wie om drie uur ’s nachts naar de radio luistert, hoort zonder twijfel een telefoongesprek met een vrachtwagenchauffeur die een verzoekje in wil dienen en deze is dan altijd van Volbeat. Niet verbazend, want hun stompende songs kunnen precies dat zijn wat iemand op dat vroege uur wakker kan houden. Waar de gitaren op hun vorige album Outlaw Gentlemen and Shady Ladies (2013) werd bijgestaan door een grote invloed van rockabilly en country, is het op Seal the Deal & Let’s Boogie kijken of deze experimenten bij de truckers in de smaak is gevallen.

Niet dus. Volbeat doet wat er van ze verwacht wordt: krachtige, stompende gitaarmuziek. Openingssalvo “The Devil’s Bleeding Crown” en “Marie Laveau” laten een inspiratieloze band horen, die het moet hebben van gitaarriffs en melodieën die op voorgaande albums allemaal al een keer de revue gepasseerd zijn. “Let it Burn” is hiermee een nieuwe incarnatie van “Cape of Our Hero” en zijn de stevige hardrock nummers op de plaat teleurstellend voorspelbaar.

Toch laten de heren bij vlagen horen een verrassinkje in petto te hebben. Het heerlijke “For Evigt”, met oude bekende Johan Olsen, bevat niet allen pakkende harmonieën, maar ook een break waarin de gitaren opeens massaal plaatsmaken voor banjo’s! Ook andere uitstapjes, zoals de gospel koren in “Goodbye Forever” en de doedelzakken in hekkensluiter “The Loa’s Crossroad” zijn een verfrissende afwisseling. Ook opmerkelijk: “Black Rose” bevat gastvocalen van niemand minder dan Danko Jones.

De kleine boeiende toevoegingen tussen al het gitaargeweld gooit echter alleen maar zout in de wonden. Deze doen namelijk denken aan wat er had kunnen zijn, maar er niet is: echt interessante muzikaliteit. Met name de country en blues invloeden, dat wat Volbeat zo bijzonder maakte, laten het op Seal the Deal massaal afweten. De laatste pedal steel gitaar heeft zich nog een weg in het titelnummer gevonden, wat de track zowel tot muzikaal, als rockend hoogtepunt maakt, maar de befaamde Volbeat formule van Metallica meets Johnny Cash is helaas vrijwel volledig verdwenen.

Beoordeling: 5.5

Misschien heeft deze Deens-Amerikaanse formatie hun kruid op Shady Ladies verschoten, want alles wat die plaat boeiend maakte, is niet op Seal the Deal terug te vinden. Hier en daar laat Volbeat nog wel zien dat er iets aan muzikaliteit in zit, maar niet voldoende om te compenseren voor hun voorspelbare, oninteressante, recht-toe-recht-aan gitaarmuziek. De band gaat bijna elk nummer dezelfde richting in, een beetje zoals een vrachtwagenchauffeur die elke nacht dezelfde route moet rijden.

Releasedatum: 3 juni 2016
Label: Vertigo
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:volbeat seal

 1. The Devil’s Bleeding Crown
 2. Marie Laveau
 3. For Evigt
 4. The Gates Of Babylon
 5. Let It Burn
 6. Black Rose
 7. Rebound
 8. Mary Jane Kelly
 9. Goodbye Forever
 10. Seal The Deal
 11. Battleship Chains
 12. You Will Know
 13. The Loa’s Crossroad
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding