The Temper Trap – Thick as Thieves

The White Stripes


The Temper Trap – Thick as Thieves

Het Australisch-Indonesische collectief The Temper Trap heeft last van eindeloze besluiteloosheid. Waar het debuut van de band onder leiding van Dougy Mandagi opgebouwd is uit echoënde gitaren, koos het kwartet uit Melbourne voor de titelloze tweede voor een meer synth-georiënteerd geluid. Dit betekent dat voor album nummer drie de volgende mogelijke opties kunnen gelden: (A) een middenweg tussen de twee stijlen, (B) een terug keer naar een van de eerder gebruikte sounds of (C) iets totaal anders.

De laatste optie is het in ieder geval niet. De opener en titeltrack bevestigen meteen dat dit viertal nog steeds de macht over de grootste stadium-rock gitaren bezit. Hiermee gaan de gedachten terug naar het hoge U2-gehalte van debuutalbum Conditions (2009), iets wat ook op Thick as Thieves geregeld te horen is. Bovendien is de grootste charme van de band, Mandagi’s falsetstem, nog steeds de leidinggevende factor van de sound.

Is het dan optie B? Ook niet. De kracht van het debuut maakt weliswaar een sterke terugkeer op deze plaat, maar ook invloeden van album twee hebben hun weg op Thick as Thieves gevonden. De MuteMath-achtige synthesizers zijn sfeer aanduidend op dit album. De toetsen zorgen ervoor, nog meer dan de gitaren, dat een track groots, spookachtig of ontspannen klinkt. Het meest prominente voorbeeld hiervan is “Fall Together”, waarin toetsenist Joseph Greer deze uiteenlopende sferen optimaal demonstreert.

Logische conclusie is dat optie A dus van toepassing zou zijn, maar ook dit blijkt niet helemaal te kloppen. Diverse songs, waaronder de titeltrack, bevatten weliswaar zowel de toetsen als de gitaren om het geluid te bepalen. Daar staan echter “Riverina” en “Summer’s Almost Gone” tegenover, waarin een van de twee aspecten overduidelijk de overhand heeft. Dit heeft als gevolg dat de individuele songs hun ultieme vorm aannemen, maar de plaat stijl-technisch een onsamenhangende lappendeken vormt.

Beoordeling: 6.5

De besluiteloosheid van het viertal komt ook op Thick as Thieves naar voren, zij het in een andere vorm. De verschillende stijlen op de voorgangers proberen op album drie een middenweg te vinden, wat in sommige songs beter werkt dan in andere. De beslissing geen constante stijl vast te houden heeft er echter toe geleid dat de losse songs op de best mogelijke manier uitpakken. Hiermee lijkt Optie A de geest van de plaat het beste te vangen, maar is The Temper Trap te druk bezig met lekkere nummers maken om zich door zo een stomme meerkeuzevraag af te laten leiden.

Releasedatum: 10 juni 2016
Label: Infectious Records
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:temper trap thick as thieves

 1. Thick As Thieves
 2. So Much Sky
 3. Burn
 4. Lost
 5. Fall Together
 6. Alive
 7. Riverina
 8. Summer’s Almost Gone
 9. Tombstone
 10. What If I’m Wrong
 11. Ordinary World
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding