Tom Odell – Wrong Crowd

Tonight Alive


Tom Odell – Wrong Crowd

In de nieuwste video’s van Tom Odell zien we de zanger/pianist van een kant die we nog niet eerder van hem gezien hebben: Op feesten met overtollig drugs en alcohol, rijdend onder invloed in veel te snelle auto’s en met cheeta’s als decoratie. Het is overduidelijk dat de 25-jarige Brit in deze muziekvideo’s een poging doet zijn ideale schoonzoon imago van zich af te schudden. De kans is daarmee groot dat dit op het bijbehorende album Wrong Crowd muzikaal ook van toepassing is.

Dit blijkt gelukkig niet het geval. Op deze tweede langspeler is nog genoeg te horen van die singer-songwriter waar we drie jaar geleden massaal verliefd op werden. De zang-piano combinatie wat op album Long Way Down het succes verzorgde, wordt op album twee voortgezet in songs als “Concrete” en “Jealousy”. Daarbij dienen de gelaagdheid van de tracks en de subtiele opbouw van minimalistisch tot bombastisch als bewijs dat Odell nog steeds de song-anatomie onder de knie heeft.

Toch is er voldoende ruimte voor nieuwe probeersels. De een uiteraard meer geslaagd dan de ander. Het inmiddels bekende “Magnetised” mag onder de noemer succesvolle experimenten vallen. De song verschilt weliswaar niet veel van wat we van Tom gewend zijn, maar de elektronische dance-beats geven de track nieuwe energie, wat in een handomdraai veranderd in hit potentie. De negatieve tegenhanger daarvan is “Silhouette”, waarin georkestreerde toevoegingen en oncomfortabele pianopartijen de ongepaste sfeer van een kitscherig kerstnummer geven.

Met de hulp van collega liedjesschrijver en drummer Andy Burrows heeft Tom Odell wel degelijk vooruitgang geboekt. Tekstueel valt er wellicht nog wat op te merken: in de teksten van o.a. titeltrack probeert de zanger zijn brave reputatie in te wisselen voor een badboy-imago. Dat wordt echter helemaal goedgemaakt als deze jonge Brit, als de hedendaagse Billy Joel, “Still Getting Used to Being on My Own” aan zijn oeuvre toevoegt.

Beoordeling: 7

De zeldzame mislukte poging om iets nieuws neer te zetten wordt voor lief genomen. Deze vervaagt namelijk volledig in het licht van de overheerlijke, nog even zoete singer-songwriter nummers en de nieuwe elementen die wel geslaagd zijn. Er mag op Wrong Crowd dan een deel van de zanger op zoek zijn naar iets ruigers, maar onder de oppervlakte komen we tot de geruststellende conclusie dat Tom Odell nog steeds die lieve zanger en pianist is, die we maar al te graag aan onze moeders zouden willen voorstellen.

Releasedatum: 10 juni 2016
Label: RCA
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:wrong crowd

  1. Wrong Crowd
  2. Magnetised
  3. Concrete
  4. Constellations
  5. Sparrow
  6. Still Getting Used to Being On My Own
  7. Silhouette
  8. Jealousy
  9. Daddy
  10. Here I Am
  11. Somehow
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding