Red Hot Chili Peppers – The Getaway

Reel Big Fish


Red Hot Chili Peppers – The Getaway

Sinds 1967 is het woord “Necessities” onlosmakelijk verbonden met “Bear”. Als die beer dan ook op de cover van The Getaway verschijnt, samen met de single “Dark Necessities”, kan het bijna niet anders dan denken dat de mannen van Red Hot Chili Peppers daadwerkelijk geïnspireerd zijn geraakt door The Jungle Book, al begonnen de opnames van het album ver voordat deze Disney klassieker nieuw leven in werd geblazen. Hoe het ook zij, tijd om te kijken of the Peppers voor hun elfde langspeler nog iets van slimme beren geleerd hebben.

Net als Mowgli in het bekende verhaal hebben de heren hun vertrouwde wolvennest verlaten en zijn ze bij een wijze nieuwe kracht ondergebracht: producer Rick Rubin, met wie het viertal al sinds Blood Sugar Sex Magik (1991) samenwerkt, werd achtergelaten, waarna het viertal hun nieuwe Bagheera vond in Brian Burton a.k.a. Danger Mouse. Dit resulteert in een frisse, kraakheldere plaat wat varieert van avontuurlijk en groovy tot voortkabbelend, alle drie respectievelijk vertegenwoordigd door “Goodbye Angels”, “We Turn Red” en “The Longest Wave”.

Verder komen alle gebruikelijke Peppers-elementen voorbij: Anthony Kiedis zijn rap-achtige zang, inclusief eh-oh’s, Flea’s eeuwige slap-bass en altijd pakkende bas-lijntjes en tekstuele verwijzingen naar de overleden gitarist Hillel Slovak en thuisbasis Californië. Daarnaast blijkt gitarist Josh Klinghoffer steeds meer aan de waarde van het viertal bij te dragen. Waar hij op I’m With You zijn albumdebuut bij RHCP maakte, is hij op The Getaway niet bang om met scherpe riffjes en grootse solo’s uit de bocht te schieten.

Hoogtepuntjes zijn, naast de terechte leadsingle “Dark Necessities”, het met disco-invloeden aangeklede “Go Robot” en het sterk rockende “This Ticonderoga”. Vooral laatstgenoemde kan gezien worden als het sensationele equivalent van King Louie en zijn apen-leger. Minpunt is echter dat een climax met vuur, tijgers en ander dreigend gevaar uitblijft. Dit komt mede door de opbouw van de plaat: als de vaart er net lekker in lijkt de zitten, laten songs als het enigszins saaie “Encore” de rust wederkeren, wat gemiste kansen creëert.

Beoordeling: 7

De energieke bas- en gitaarsolo’s bieden de funky Baloo-mentaliteit waar op gehoopt werd, maar los daarvan biedt The Getaway eerlijk gezegd minder spanning en vermaak dan van Red Hot Chili Peppers verwacht kan worden. Een beetje zoals het einde van originele tekenfilm van The Jungle Book: in plaats van het avontuur wat zich in de oerwouden af kan spelen omarmen, kiest het kwartet voor de veilige, minst interresant optie en hebben ze zich, onder de hoede van Danger Mouse, naar het mensendorp laten leiden.

Releasedatum: 17 juni 2016
Label: Warner Bros. Records
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:getaway

  1. The Getaway
  2. Dark Necessities
  3. We Turn Red
  4. The Longest Wave
  5. Goodbye Angels
  6. Sick Love
  7. Go Robot
  8. Feasting on the Flowers
  9. Detroit
  10. This Ticonderoga
  11. Encore
  12. The Hunter
  13. Dreams of a Samurai
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding