Garbage – Strange Little Birds

Garbage – Strange Little Birds

Onlangs vierde het titelloze succesdebuut van Garbage haar twintigjarig jubileum. Deze plaat maakte viertal onder leiding van Shirley Manson voor heel even een van de grootste bands van de midden jaren ’90. Het is deze Schots-Amerikaanse formatie dan ook nog niet gelukt om met de daaropvolgende vier releases het commerciële en muzikale succes uit 1995 te evenaren. Wie weet, misschien brengt Strange Little Birds daar verandering in.

De intentie om het een na grootste Garbage album te worden is er in ieder geval wel. De plaat is namelijk een ware return-to-form. Als het debuut en de meest recente plaat van Manson en kompanen achter elkaar geluisterd worden, is de scheidingslijn zo goed als niet aanwezig. Dat de gelijkenis treffend is, blijkt ook uit de parallellen tussen bijvoorbeeld terechte leadsingle “Empty” en klassieker “Supervixen”. Deze vergelijking getuigt niet van originaliteit in overvloed, maar des te meer van hervonden creatieve energie.

Deze creatieve energie manifesteert zich niet alleen in de nostalgische post-grunge en alternatieve rock. Ook de trip-hop wat doet denken aan Massive Attack is prominent aanwezig op Strange Little Birds. Tracks als “Sometimes” en “If I Lost You” zijn opgebouwd met stevige bassen als fundering en vormgegeven met muren van elektronica. Afsluiter “Amends” komt zowaar in de buurt van een minder schreeuwerige variant van Chino Moreno’s Crosses.

Ook songtekstmatig tapt Shirley niet uit een onbekend vaatje. Thema’s als depressie, (liefdes)verdriet en emotionele pijn passeren zoals vanouds de revue. Het cruciale verschil zit hier echter in de kwantiteit. Zowel vocaal als tekstueel is Manson dieper gaan graven. Zo klinkt het in de song met de weinig verhullende titel “Even Though Our Love Is Doomed” bij vlagen zowel wonderschoon als apathisch en triest: “Don’t wanna be dead alive. Don’t wanna be dull to extinction. Don’t wanna be lost in dreams”.

Beoordeling: 7.5

Dat Shirley inmiddels al meer dan een half decennium getrouwd is, maar nog steeds over gebroken liefde zingt, maakt Strange Little Birds niet tot het meest persoonlijke album van Garbage, maar zeker niet minder intiem en intens. Deze zesde langspeler is een flinke verzameling indrukwekkende instrumentalia, met een nog indrukwekkendere zangeres, maar vooral een plaatje vol jaren ’90 nostalgie. Of het commercieel succes van het Garbage gehaald kan worden valt nog te bezien, maar kwalitatief gezien had dit viertal het niet veel beter kunnen doen.

Releasedatum: 10 juni 2016
Label: STUNVOLUME
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:Garbage Strange Little Birds

  1. Sometimes
  2. Empty
  3. Blackout
  4. If I Lost You
  5. Night Drive Loneliness
  6. Even Though Our Love Is Doomed
  7. Magnetized
  8. We Never Tell
  9. So We Can Stay Alive
  10. Teaching Little Fingers To Play
  11. Amends
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding