Iron Maiden in Gelredome

Iron Maiden


Iron Maiden in Gelredome

Ondanks de lange loopbaan en ziektes, wisten de heren van Iron Maiden in september 2015 fan en criticus positief te verrassen met het ambitieuze dubbelalbum The Book of Souls. Het is nu aan Steve Harris en kompanen om deze indrukwekkende plaat naar het podium te vertalen. Het zestal levert met het vliegtuig Ed Force One in ieder geval een bijzonder stukje voorpret. Daarbij is deze kolossale investering opnieuw een bewijs dat het vuur in deze metal veteranen nog lang niet te blussen is.

Openingsact The Raven Age weet hun imposante eerste indruk waar te maken. Waar A Day To Remember melodisch en hard afwisselt, handteren de strakke songs van deze vijf Engelsen een constante mix van indrukwekkende, melodische zang van Michael Burrough en snelle, harde gitaarpartijen met kleine metalcore invloeden van George Harris, zoon van Steve. De zanger is hier niet noodzakelijk een frontman, wat de show een stuk dynamischer maakt. Als Michael dan wel vooraan staat is het een achteloos vingertje naar een specifiek persoon in het publiek een simpel maar enorm effectief middel om de band met de zaal te versterken.

Als de ouwe rotten na een kek introfilmpje zelf het podium betreden duurt het een drietal minuten om in te komen, maar als ze eenmaal warmgelopen zijn, koelen ze ook niet meer af. Alle gebruikelijke elementen van een Maiden-show passeren vanavond de revue. De Union Jack en rode jas tijdens “The Trooper”, mascotte Eddy en veel, heel veel, pyro-effecten. Al laten de heren ook tussen alle aankleding door zien hoe levendig en energiek ze nog altijd zijn. Zo lijkt zanger Bruce Dickinson zowel vocaal als fysiek niet te stoppen en paradeert en huppelt gitarist Janick Gers voortdurend van de ene naar de andere kant van het podium.

De keuze qua locatie is dubieus te noemen. Waar Iron Maiden drie jaar terug nog de Ziggo Dome aandeed, wordt vanavond, net als in 2011, voor de thuisbasis van Vitesse gekozen. Deze beslissing betekent een nare galm voor het geluid, maar wel ruimte voor drieduizend meer mensen. Die extra plaatsen blijken achteraf eigenlijk niet nodig. De capaciteit van het Gelredome wordt vanavond niet gehaald, wat vooral aan de ruime voor in de zaal is te merken. Dit zal ongetwijfeld met het aankomende festivalseizoen te maken hebben, al is deze standalone show reden genoeg om vanavond o.a. Duitse, Belgische en zelfs Israëlische fans naar Arnhem te halen.

Maiden zet wellicht niet de meest verrassende show op, maar toch is het optreden, net als de studioversie van The Book of Souls, genieten van begin tot het eind. Dankzij de lange carrière van de heren geven ze ook vanavond weer een concert wat staat als een huis, met uitmuntend showmanship, een goed uitgebalanceerde setlist en een berg aan gitaren. Een show zo kolossaal als hun vliegtuig.

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding