The Kills – Ash & Ice

The Overslept


The Kills – Ash & Ice

Alison Mosshart heeft de smaak weer te pakken. Na vier jaar studio stilte rondom de zangeres verscheen ze in september 2015 weer op een album van Jack White collaboratie The Dead Weather. Het muzikale vuur in Mosshart is hierdoor weer aangewakkerd en Ash & Ice, de nieuwe plaat voor The Kills waarvan de blauwdrukken al sinds 2014 klaarliggen, kan eindelijk afgewerkt worden.

Het duo blinkt zoals vanouds uit als de wiebelige toetsen in de achtergrond worden gecombineerd met Jamie Hince’s gitaarriffs, afkomstig uit de noise en garagerock. Het optimale plaatje is compleet als hier licht stuiterende beats aan toegevoegd worden zoals gebeurd in “Let it Drop”. Daarnaast laat het duo diverse keren, waaronder in “Echo Home”, zien niet bang te zijn om wat blues invloeden toe te passen.

Van een act wat na lange tijd stilte weer nieuwe inspiratie op heeft gedaan, wordt eigenlijk iets meer enthousiasts verwacht. De vibe op de plaat is meestal ontspannen maar kan in luttele seconden naar zwaarmoedig schieten, zoals “Days of How and Why” demonstreert. Hebben de lichte gitaarriffs of toetsen de nadruk, dan is sfeer fijn en zorgeloos, maar bij de overgang van refrein naar couplet kan de klemtoon naar dikke gitaarpartijen verplaatst worden, met als gevolg dat het vederlichte gevoel loodzwaar kan worden. Daarbij ligt het gemiddelde tempo op Ash & Ice vrij laag.

Hoogtepunt op de plaat is het pakkende “Siberian Nights”. Deze track is het meest melodieus divers en biedt dankzij de opbeurende beats ongetwijfeld een live-favorietje. Een van de mindere momenten komt daar eigenlijk meteen achteraan. Met een album wat al niet te snel voortbeweegt, is een ballade een onnodige toevoeging. Mosshart’s stem komt in “That Love” echter het beste uit de verf. Iets wat ook andere langzamere songs weet te redden.

Beoordeling: 7

Als de blues invloeden, de stuiterende toetsen en drums, de ontspannen sfeer en de stemmen van Alison en Jamie op hun plek vallen is Ash & Ice het best. Het gebeurt tijdens deze dertien tracks namelijk redelijk vaak dat een van deze aspecten het hele nummer omhoog moet tillen. De songs zijn prima, maar misschien had The Kills net even een maandje meer de tijd moeten nemen om alle elementen in de nummers wat zorgvuldiger in elkaar te passen.

Releasedatum: 3 juni 2016
Label: Domino
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:TheKillsLP

  1. Doing It to Death
  2. Heart of a Dog
  3. Hard Habit to Break
  4. Bitter Fruit
  5. Days of Why and How
  6. Let It Drop
  7. Hum for Your Buzz
  8. Siberian Nights
  9. That Love
  10. Impossible Tracks
  11. Black Tar
  12. Echo Home
  13. Whirling Eye
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding