Lonely the Brave – Things Will Matter

Lonely The Brave


Lonely the Brave – Things Will Matter

De symbolische waarde rondom zwart en wit wordt door veel mensen als vanzelfsprekend ervaren. Waar wit de kleur van het licht en het goede wordt gezien, staat zwart daar tegenover als vertegenwoordiger van onheil en rouw. Lonely The Brave, sinds hun debuutalbum The Day’s War uit 2014 uitgegroeid tot een van Engelands favoriete live-acts, bewijst op Things Will Matter dat deze zwart/wit symboliek niet in steen geschreven staat.

De songs op dit tweede album gaan van de spookachtige opener “Wait in the Car”, naar bijna Larger-than-life hit “Rattlesnakes”. Met een gezonde laag echo’s over de geweldige stem van zanger David Jakes en een constante ruis door de gitaarriffs laat Lonely The Brave zien dat, als deze twee effecten op de juiste wijze ingezet worden, songs veel meer kunnen bereiken dan wat voor mogelijk wordt gehouden.

Het omverschoppen van de symboliek komt voort uit de manier waarop er met emotie wordt omgegaan. Ondanks de zwartgallige sfeer in “Wait in The Car” lijkt de donkere kleur in het nummer die van vruchtbare aarde waar een prachtig album uit bloeit. Aan de andere kant zijn daar de lichtere, grootsere nummers als “Dust & Bones” waarin de band er wat opgewektere sound op na laat, maar een dubbele bodem van uitmuntend gelaagde effecten en gitaren geven een lugubere draai aan de song, als een majestueus sneeuwlandschap waar gevaar in schuil gehouden wordt.

Ook de teksten dragen sterk bij aan de onconventionele mix van drama, onheil, hoop en vastberadenheid. De wisselende emoties in de teksten laten een soort standvastigheid zijn wat maar zeldzaam te bespeuren is bij het niveau van apathie en radeloosheid waar Jakes in “What If You Fall In” over zingt: “Carried through the gorge, kicking in the deep. But each start has a colour in its heart that gets me thinking”. Het goud, de zon en andere poëtische metaforen die hier bovenop komen, werken vervolgens alleen maar in het voordeel van de hoge kwaliteit van de plaat.

Beoordeling: 8.5

De titel en albumcover doen het al vermoeden: De donkere kleuren met een subtiele hit van diepe emotie als achtergrond voor een optimistische titel als Things Will Matter impliceren een zekere contradictie. Het op creatieve wijze onderuithalen van traditionele kleurassociaties werkt daarom des te krachtiger. De leden van Lonely the Brave weten hoe ze niet in zwart-wit kunnen denken en hebben daarmee goud in handen.

Releasedatum: 20 mei 2016
Label: Kobalt
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:Lonely The Brave - Things Will Matter

  1. Wait in the Car
  2. Black Mire
  3. What If You Fall In
  4. Rattlesnakes
  5. Diamond Days
  6. Play Dead
  7. Dust & Bones
  8. Radar
  9. Tank Wave
  10. Strange Like I
  11. Boxes
  12. Jaws of Hell
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding