Real Friends – The Home Inside My Head

Real Friends


Real Friends – The Home Inside My Head

Ook al is het pas mei, 2016 is nu al een mooi jaar voor Real Friends. De ‘sad boy pop-punk’ band heeft naast een Kanye West nummer naar hen vernoemd, nu ook een nieuwe plaat op de markt. Voor de Nederlandse fan staat er ook al een concert op de agenda in december. Het debuutalbum Maybe This Place Is The Same And We’re Just Changing is pas twee jaar op de markt, of de Amerikanen komen alweer met hun opvolger. Deze opvolger draagt de naam The Home Inside My Head, en bevat weer twaalf tracks vol ruwe emotie. Met deze keer iets minder slaperige ogen en knokige knieën.

Real Friends maakt zogenaamde emo-muziek in de trend van bands als Brand New en Saves The Day met een flinke fix pop-punk. Niet te verwarren met de zwarte-eyeliner-en-doodgeverfde-haren emo. Meteen vanaf track 1, “Stay In One Place”, zijn de invloeden en emoties te horen. De band knalt meteen het album in, met snelle drums en een nummer dat in volle snelheid van couplet naar refrein gaat, verhuld in veel zangharmonieën en melodische gitaarpartijen.

Qua teksten hebben veel nummers een thema dat gaat over angst of dingen verlaten. De beste voorbeelden hiervan zijn de nummers “Scared To Be Alone” en “Mokena”, die beide als muziekvideo zijn uitgebracht. “Mokena” begint erg rustig, en doet denken aan voorgaand materiaal zoals “I’ve Given Up On You” en “Sixteen”, voordat frontman Dan Lambton de zin “I’m fucking up in getting over it” er bijna uitschreeuwt. Het hele nummer voelt als een lang emotioneel verhaal dat verteld wordt, met de gepaste muzikale begeleiding als achtergrond.

In contrast tot het debuutalbum bevat The Home Inside My Head minder pure hardcore punk-momenten. De enige tracks die nog in de buurt komen zijn “Isolating Everything” en “Basement Stairs”. Vele overige tracks hebben dezelfde pop-punk vibe, met dezelfde ritmes en gelijksoortige gitaarmelodieën, waardoor een groot gedeelte van het album steeds hetzelfde klinkt. Een van de tracks die hier een mooie uitzondering op vormt, is het akoestische nummer “Eastwick”, tegen het einde van het album. “Eastwick” is een erg rustige ballad, waarbij de zanger zijn emoties te loop laat gaan, zonder het te dramatisch of overdreven te maken. Vooral het einde van het nummer, waarbij de zanger in plaats van zijn gebruikelijke stem een lagere, meer ingetogen stemgeluid gebruikt, maakt het een mooi onmisbaar moment op het album. Het laatste nummer op het album, “Colder Quicker”, vat het album nog kort samen, met dezelfde stijlen die gedurende de hele plaat gebruikt zijn.

Beoordeling: 7

The Home Inside My Head is weer een plaat waarin Real Friends laat horen aan de wereld hoe Real Friends klinkt. Helaas klinken meerdere tracks op het album veel op elkaar, waardoor er niet veel creativiteit en diversiteit te horen is. Als geheel is het album een klein stapje terug van het debuutalbum, maar enkele individuele nummers – met name de wat rustigere nummers “Mokena” en “Eastwick” – zijn tekenen dat de band toch langzaam maar en zeker vooruit gaan.

Releasedatum: 27 mei 2016
Label: Fearless Records
Verkrijgbaar via: bol.com, iTunes

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding