Andy Black – The Shadow Side

Andy Black


Andy Black – The Shadow Side

Of The Shadow Side echt een soloalbum is te noemen, valt in twijfel te nemen. Het is weliswaar Andy Biersack wie in zijn eentje het project Andy Black opzette, maar via Instagram bleek al snel hulp van vrienden en bekenden ingeschakeld te zijn. O.a. Juliet Simms, Matt Skiba, Gerard en Mikey Way, Ashton Irwin en Rian Dawson werkten aan de plaat. Maar hé, het is niet meer dan gebruikelijk voor een zanger, om door een team bijgestaan te worden. Bovendien heeft Andrew nu een uitstapje waarin hij zijn eigen ding kan doen.

Deze break van zijn rol als frontman van Black Veil Brides had de zanger, geboren onder de naam Andrew Dennis Biersack, blijkt wel nodig. Op zijn solodebuut gaat hij op zoek naar muzikale grond die niet met Black Veil Brides te betreden is. Zo zijn er op dit album tal van strijkers en koortjes uit een keyboard, R&B-achtige drumcomputers en tal van poppy synthesizer partijen terug te vinden. Met name “Break Your Halo” is een van de meest radiovriendelijke nummers die Andy ooit heeft uitgebracht.

Toch laat de bekende glam-metal frontman ook op The Shadow Side zijn gezicht zien. De grootse refreinen en meezingers van stadiumrock formaat laten zien dat oude gewoontes moeilijk te breken zijn. Hiermee lijkt inspiratiebron U2 nooit ver weg. Het dansbare en pop-georiënteerde hebben echter de voorkeur. Desondanks weet Andrew in de teksten en een aantal effecten toch nog iets aan de duistere alternatieve sferen op het album te vangen.

De tweestrijd in de zanger leidt ertoe dat Andy Black nogal wat steken laat vallen. Aan de ene kant dansbare pop willen maken, maar aan de andere kant de chagrijnige alternatieveling niet los willen laten, zorgt voor een oncomfortabele mix van de twee uitersten. Ook de manier waarop de pop in de mix is gegooid had veel zorgvuldiger, zonder overbodige effecten, toevoegingen en overproductie, gekund.

Beoordeling: 5.5

Ondanks de grote groep artiesten die bij het opnemen van The Shadow Side hulp hebben geboden, mag het toch een soloalbum heten. De plaat draait namelijk puur om Biersack, zijn zelfontplooiing en de mogelijkheid voor hem om met popmuziek te experimenteren. Het resultaat is dansbaar, groots en zou stadia vol mee kunnen laten zingen, al had Andy veel beter werk kunnen leveren. Kwalitatief was U2 het mikpunt, al komt niveautje Nickelback uiteindelijk eerder in de buurt.

Releasedatum: 6 mei 2016
Label: Island Records
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:

1. Homecoming KingAndy_Black_Album_Artwork
2. We Don’t Have To Dance
3. Ribcage
4. Stay Alive (feat. Matt Skiba)
5. Love Was Made To Break
6. Beautiful Pain
7. Put The Gun Down
8. Drown Me Out
9. Paint It Black
10. Break Your Halo
11. Louder Than Your Love
12. Broken Pieces
13. The Void

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding