Interview: Lonely The Brave

Lonely The Brave


Interview: Lonely The Brave

Het vijfkoppige Lonely The Brave is binnen vrij korte tijd uitgegroeid tot een bekende naam in het alternatieve rockgenre. De uit Cambridge afkomstige band komt op 20 mei met haar tweede studioalbum genaamd Things Will Matter. Hoog tijd om eens aan de praat te gaan met gitaristen Mark Trotter en Ross Smithwick en bassist Andrew Bushnen over fans, festivals, invloeden en natuurlijk de nieuwste plaat.

Jullie nieuwe album, Things Will Matter, komt over een paar dagen uit. Op welke manieren verschilt dit album ten opzichte van jullie debuutalbum, The Days War?

Andrew: “Het nieuwe album is zeker anders. Het is een stuk gevarieerder op het gebied van nummers, zonder compleet weg te stappen van onze eigen sound. We zijn zeker meer ambitieus bezig geweest met de structuur en tempo van de tracks, waarbij we nieuwe dingen hebben uitgeprobeerd zonder als een andere band te klinken.”

“Als band moet je progressie maken en dit album heeft een natuurlijke vooruitgang gevormd voor onze band. We hebben ons allemaal extra ingespannen op het gebied van schrijven, spelen en andere zaken. We zijn allemaal erg blij met het resultaat en het voelt alsof we iets nieuws hebben bereikt met Things Will Matter.”

Is er op muzikaal gebied ook veel vernieuwing te horen op Things Will Matter?

Mark: “We gebruiken wat andere instrumenten op het nieuwe album. Toen we ons debuutalbum opnamen hadden we geen tijd en geen geld, dus tijdens de opnames speelden we precies zoals we live zouden doen. Deze keer hadden we, om eerlijk te zijn, wederom weinig tijd en geld, maar we hebben wel meer kansen gehad om te experimenteren en dingen uit te proberen waarin we geïnteresseerd waren.”

“Er is meer gebruik gemaakt van zaken als synthesizers, maar we zijn nog steeds een echte gitaarband, dus verwacht geen elektronisch album. Things Will Matter is het beste te beschrijven als een stuk donkerder dan het voorgaande album en het is ook een stuk volwassener.”

Lonely The Brave staat onder andere bekend vanwege de hoge dosis melancholie en emotie in de songteksten. Wat voor thema’s zullen we op Things Will Matter in de teksten aantreffen?

Mark: “Als we het over de songteksten hebben, zijn er veel verschillende dingen te horen op het album. Voornamelijk gaat het over dingen die iedereen meemaakt: relaties, familie, onze persoonlijke demonen, ervaringen in muziek en in het leven. Dingen waar je jezelf doorheen moet werken. De meeste songteksten op het album zijn erg open en bevatten veel emotie.”

Zijn jullie tijdens het schrijven en opnemen van Things Will Matter geïnspireerd geraakt door zulke persoonlijke ervaringen?

Ross: “We zijn gewoon erg eerlijke mensen. De beste muziek naar mijn mening is geschreven vanuit het hart, is eerlijk en emotioneel. Het is in ieder geval niet iets waar je over moet nadenken. Veel mensen schrijven nummers met een doel: het moet poppy of blij worden, of wat dan ook. Wij denken niet na over hoe wij willen dat het nummer er uiteindelijk uit komt te zien. De nummers komen simpelweg elke keer emotioneel, eerlijk en vol passie uit de bus. En dat is precies wat wij zijn, maar dat klinkt wel een beetje cheesy.”

Andrew: “Het is erg makkelijk om jezelf terug te laten duwen door nare ervaringen. Als band is het het beste om deze ervaringen op te nemen in wat je doet en ze tot iets positiefs te maken, in plaats van er op vast te lopen. Het is niet altijd bewust, maar je neemt zeker alles mee wat op je pad komt, om dat vervolgens te verwerken in wat je doet.”

Zijn er bepaalde bands of artiesten geweest die voor jullie van invloed zijn geweest op het proces van schrijven en opnemen van het nieuwe album?

Mark: “Op een bepaald niveau zijn we allemaal wel beïnvloed door andere bands of artiesten. We zijn allemaal fan van andere genres en muziek. Het is onmogelijk niet beïnvloed te worden door artiesten waar je naar luistert, maar dat is iets wat meer onbewust dan bewust gebeurt. Als band hebben we nooit geprobeerd om als iemand anders te klinken: we spelen gewoon en wat eruit komt, dat zijn wij.”

Ross: “Muziek waar we naar luisteren rond de tijd dat we het album schrijven, zal zeker niet van invloed zijn op ons. Ik denk we eerder onbewust beïnvloed worden door de muziek waar we al jaren naar luisteren. We hebben allemaal andere artiesten die ons beïnvloed hebben, en dat komt allemaal samen tot één ding. Misschien zou onze sound minder interessant zijn als we allemaal naar dezelfde muziek zouden luisteren.”

Andrew: “Ik denk niet dat ik iemand zou kunnen zijn die naar een album luistert en vervolgens denkt ‘zo moeten wij klinken’. Dat komt waarschijnlijk doordat ik al zo lang onderdeel uitmaak van Lonely The Brave: ik zie mezelf als deel van Lonely The Brave. Ik luister naar muziek en dan denk ik ‘dat klinkt goed’, maar ik zou nooit denken ‘daar heb ik vandaag naar geluisterd, dus nu ga ik proberen dat in Lonely The Brave te stoppen’. Lonely The Brave bestaat omdat het zijn eigen ding is en er komen natuurlijk een hoop verschillende invloeden van iedereen, dus het is moeilijk om iets specifieks uit te kiezen.”

Hebben jullie ook persoonlijk favoriete tracks op het nieuwe album?

Ross: “De tracks die er voor mij uitspringen zijn de meer progressieve nummers. Ik ben zelf gek op ‘Wait In The Car’, de eerste track op het album. Het nummer klinkt compleet anders dan de andere tracks op het album. We hebben veel geëxperimenteerd met dit nummer en we hadden een hoop vrijheid om dit te doen. Daarom vind ik dat nummer zelf echt tof.”

Andrew: “Ik denk dat het voor mij ‘Strange Like I’ is, een nummer dat enorm veel is veranderd sinds we begonnen met schrijven. We hebben veel verschillende ideeën gehad en we hebben er veel mee gestoeid om het nummer te krijgen zoals we wilden. Uiteindelijk ging de track een eigen leven leiden en werd het een totaal ander nummer dan we origineel van plan waren. Het nummer is anders dan een hoop muziek die we eerder gemaakt hebben, en het is zeker interessant.”

Mark: “Voor mij is het de track ‘Jaws Of Hell’, omdat dat nummer echt vreselijk was om af te krijgen. Het heeft jaren geduurd, vanaf het prille begin en alle verschillende versies die we gemaakt hebben, en uiteindelijk hebben we het nummer geschrapt omdat het niet goed voelde, maar na een paar maanden kwamen we toch weer terug, hebben we het weer gedumpt en zo voort. Uiteindelijk is het gelukt en is het eigenlijk een typisch Lonely The Brave nummer geworden. Het is een complete cacofonie van chaos, waanzin en overvloeiende emotie en de vocale prestaties van David zijn waanzinnig.”

Wat is het meest belangrijke aspect voor jullie als band? Denk hierbij aan zaken als fans, muziek, optreden, geld, et cetera.

Mark: “Het is sowieso niet geld, dat kan ik je met zekerheid zeggen, haha. Al die verschillende zaken spelen een rol. We zouden dit niet kunnen doen zonder de mensen die genoeg om ons geven om naar onze shows komen of om onze cd’s te kopen. Dat is geweldig, we hebben zo veel geluk om zulke mensen te hebben. Bands die hun fans als vanzelfsprekend beschouwen, zijn echt dom. Het hebben van fans is een geweldig iets.”

Andrew: “Dat is een moeilijke vraag. Als band begin je natuurlijk met het maken van muziek. Je hebt geen fans en je hoopt dat mensen je muziek leuk zullen vinden. Ik denk dat we allemaal sowieso muziek zouden maken, dus ik denk dat de muziek het eerste is wat belangrijk is. Wanneer je het geluk hebt dat mensen je muziek leuk genoeg vinden om naar een show te komen, dan wordt dat bijna groter dan wat je doet. Het is moeilijk om te zeggen of het een belangrijker is dan het ander, want het een bestaat niet zonder het ander.”

Wat maakt Lonely The Brave uniek?

Mark: “Het eerlijke antwoord is dat we niet proberen als iemand anders te klinken. Er zijn veel bands die als iemand anders proberen te klinken of die zich proberen te identificeren met een bepaald genre of scene. Wij hebben nooit zulke bedoelingen gehad. We zijn gewoon vijf gasten die naar enorm uiteenlopende muziek luisteren, gasten die allemaal van muziek houden en die muziek maken, en wat daaruit komt is een combinatie van dat alles. Er zijn waarschijnlijk bands die het op dezelfde manier aanpakken als wij, maar ze zullen niet hetzelfde klinken, omdat zij ons niet zijn.”

Ross: “Niet slecht bedoeld tegenover andere bands, maar we hebben ook een geweldige zanger die niet als anderen klinkt. Dat is iets unieks aan deze band: Davids zang, songteksten en melodieën. We hebben erg veel geluk om zo’n goede zanger bij ons te hebben, iemand die iets schrijft wat ook echt betekenis heeft. Ik denk dat de verbinding door wat David doet op gebied van songteksten en melodieën met andere mensen iets is waardoor wij anders zijn. De relatie tussen onze fans en onze muziek voelt erg speciaal voor mij in deze band, meer dan bij andere bands het geval is.”

Je zegt net dat jullie niet proberen als andere bands te klinken. Toch gebruiken veel mensen bands als Biffy Clyro of Deftones om jullie muziek te omschrijven. Wat vinden jullie daarvan?

Andrew: “Dat is een compliment, maar het roept ook wat vraagtekens bij me op. Ik vind het een gekke gedachte om te proberen als een andere band te klinken: ik zie het nut er eerlijk gezegd niet zo van in.”

Mark: “Ik denk dat het meer een manier is waarop je ons zou kunnen omschrijven voor mensen die niet eerder van ons hebben gehoord hebben. Het is op zich logisch om die bands te suggereren: we spelen hardere muziek, we spelen melodische rockmuziek als je het zo wil noemen. Die bands bieden wellicht hetzelfde. Het is zeker een compliment: zowel Biffy Clyro als Deftones zijn briljante bands. Ik denk echter niet dat we als hen klinken, maar dat is niet slecht bedoeld tegenover deze bands: ze zijn geweldig. Ik denk dat het meer een manier is waarop mensen kunnen beslissen of ze de tijd moeten nemen om naar ons te luisteren.”

Speciaal voor die mensen die niet van jullie gehoord hebben: kan je de muziek van Lonely The Brave beschrijven in vijf woorden, of minder?

Ross: “Een kruising tussen Biffy Clyro en Deftones, haha. Zijn dat er vijf?”

Mark: “Dat is erg moeilijk. Hoe beschrijf je je eigen muziek? Ik denk dat we een rockband zijn.”

Andrew: “Luidruchtige, zachte, blije, verdrietige rock.”

Ross: “Interessante rock, alternatieve rockmuziek.”

Mark: “Emotionele, eerlijke muziek. Dat is ‘m. En we hebben zelfs twee woorden over, we hebben er niet eens vijf nodig!”

Wat is het verhaal achter de titel van het album, Things Will Matter?

Matt: “Het idee achter de titel van het album is dat alles wat je als persoon meemaakt in je leven, vanaf geboorte tot aan nu, dat elk kleine ding dat je overkomt uitmaakt. Het maakt allemaal uit. Vanuit ons oogpunt, als band, heeft alles tot nu toe geleid tot dit nieuwe album en waar we over hebben geschreven. Alles wat je overkomt, het maakt niet uit hoe klein, heeft op een bepaalde manier invloed op je. Dat komt ook tot uiting in de artwork van het album: het is opgebouwd uit foto’s van onze families en vrienden, door de jaren heen. Alles wat invloed op je heeft als persoon heeft ook invloed op ons als band. Dat is de betekenis van de titel van het album.”

Andrew: “Dat grijpt terug op die onbewuste invloeden. Gebeurtenissen zijn belangrijk, zelfs wanneer je op dat moment niet in de gaten hebt dat ze belangrijk zijn. Zulke dingen sijpelen er langzaam in en hebben invloed op je leven, zelfs wanneer je er niet bewust van bent.”

In het kort, wat kunnen we verwachten van het nieuwe album?

Ross: “Als je het eerste album tof vond, dan zal je verrast worden, maar hopelijk niet teleurgesteld, haha. De meeste reacties tot nu toe waren positief over de progessie die het album biedt. Hopelijk is het een vooruitgang op het eerste album. Ik denk ook dat dit album meer mensen zal aanspreken dan zijn voorganger.”

Mark: “Het is ook een meer volwassen versie van onszelf. We zijn enorm opgegroeid sinds ons eerste album. Alles is voor ons veranderd, in de tijd die zich afspeelde tussen onze twee albums in.”

Eind deze maand spelen jullie een paar shows in Nederland, waaronder Amsterdam, en daarna spelen jullie op veel verschillende Europese festivals en plaatsen gedurende de zomer. Hebben jullie ook al plannen voor na de zomer?

Mark: “Ja, nog meer touren. We zullen op een gegeven moment ook nog wat meer muziek uitbrengen. Voorafgaand aan de release van het nieuwe album doen we een kleine tour door het Verenigd Koninkrijk, daarna spelen we de hele zomer op festivals en later dit jaar zullen we nog meer touren. We hebben nog geen specifieke plaatsen in gedachten, maar hopelijk kunnen we ook hier weer terugkomen!”

Jullie hebben al op veel verschillende festivals gestaan en jullie hebben al veel Europese steden aangedaan tijdens tours. Maar wat was nu je favoriete plek om een concert te geven, tot nu toe?

Mark: “Dat zijn er een paar. De laatste show die we hier in de Melkweg speelden was overweldigend goed. De zaal was bijna uitverkocht en het geeft je een geweldig gevoel wanneer je zalen kan vullen in plaatsen als Amsterdam, dus dat was zeker een hoogtepunt. Het is sowieso geweldig wanneer je ergens heen reist en daar zalen kan vullen met mensen die terug zingen. De show die we op Rock Werchter speelden was ook super.”

Andrew: “We dachten dat er een paar mensen zouden komen opdagen, maar toen we op het podium kwamen stond het helemaal vol. Iedereen zong mee en daar werden we echt door verrast. We hadden het podium ’s ochtends al gezien toen we aankwamen, en omdat het zo groot was vroegen we ons af of er wel iemand zou komen kijken. Het was echt geweldig om zo’n groot publiek te hebben. Maar er zijn enorm veel goede concerten geweest. Vorig jaar stonden we op het hoofdpodium van Reading & Leeds Festival en dat was voor mij echt een droom die uitkwam, omdat ik daar altijd zelf heen ging toen ik jonger was.”

Zitten er ook shows tussen waar jullie meer naar uitkijken dan de rest?

Mark: “Ik zeg het niet alleen omdat we nu hier zijn, maar het concert in de Melkweg gaat geweldig worden. Deze stad heeft ons altijd al zo goed ontvangen. De eerste show die we hier gegeven hebben was bijna uitverkocht en dat is briljant. De dag waarop ons nieuwe album uitkomt spelen we thuis in Cambridge en dat wordt de grootste show die we daar ooit hebben gespeeld. Het concert is in de Corn Exhange, de grootste zaal in Cambridge waar zo’n 1400 mensen in kunnen. Voor mij is dat een enorme ervaring: ik ben daar naar mijn eerste echte concert geweest toen ik klein was, dus om daar zelf een headline concert te geven is heel speciaal. Er is geen betere plek om de release van Things Will Matter te vieren.”

Het album Things Will Matter van Lonely The Brave verschijnt op 20 mei in de schappen. Kort daarna speelt de band een tweetal shows in Nederland. Lonely The Brave is te zien in de Amsterdamse Melkweg op 30 mei (tickets zijn nog verkrijgbaar en kosten €13,50) en in de Helmondse Cacaofabriek op 31 mei (tickets zijn nog verkrijgbaar en kosten €17,50).

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding