Anohni – Hopelessness

Anohni – Hopelessness

Ze is de tweede transgender persoon in de geschiedenis, genomineerd voor een Oscar. Ze had als eerste transgender artiest ooit een optreden tijdens de jaarlijkse Academy Awards kunnen verzorgen, maar Anohni bleef thuis tijdens de prijsuitreiking. De reden: ze weigert onderdeel te zijn van een evenement waar het eigenlijk alleen maar om populariteit en geld draait. Het kan haast niet anders dan dat deze sociaal maatschappelijke insteek ook op Hopelessness terugkomt.

Anohni klinkt bitter en teleurgesteld. Op haar eerste soloalbum komen zware politieke thema’s voorbij waaronder het oorlog voeren met gebruik van drones in “Crisis”, het behoud van het milieu in de titeltrack en dat alles plus de enorme ongelijkheid tussen mensen op basis van gender of ras, in een sneer naar de 44ste president van de Verenigde Staten. Het gebruik van dergelijke thema’s is weliswaar een riskante zet, maar daar door juist bewonderenswaardig.

De soulvolle zang, met een uitzonderlijk groot stembereik, onheilspellende synths en loodzware bassen zijn met uiterste precisie ingezet om de boodschap van de zangeres over te dragen. Het contrast tussen de simplistische toetsen en de onrustig stompende drumcomputer leidt ertoe dat sommige tracks moeilijk te verteren zijn. Toch geeft dit donkere en bittere een meeslepend, soms dramatisch resultaat, waardoor de plaat geen moment verveelt.

Toch is Hopelessness niet alleen maar bittere duisternis. “Execution” mag dan een nummer zijn over hoe delen van de V.S. nog steeds de doodstraf uitvoeren, de synths in deze track zijn een stuk lichter dan de rest van het album. Op verschillende punten op het album, waaronder in “Violent Men”, nemen trap en electronic invloeden over, waardoor collaborateurs Hudson Mohawke en Oneohtrix Point Never een duidelijke stempel op het album achter hebben gelaten en er zowaar dansbare momenten tussen alle politiek terug te vinden zijn.

Beoordeling: 7.5

Er zijn niet veel artiesten die in hun muziek een politiek statement in durven nemen en ermee weg komen. Het vermoeden is dan ook dat niet veel mensen Anohni’s zwaarbeladen teksten in dank af nemen. Maar of je het nu met haar eens bent of niet, de muziek wordt er niet minder fascinerend op. Het is duister, aangrijpend en sterk, maar kan toch licht en dansbaar zijn. Ze heeft die Oscar weliswaar niet gewonnen, maar met dit album zou ze zomaar een prijzenkast kunnen vullen.

Releasedatum: 6 mei 2016
Label: Rough Trade
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:anohni-hopelessness-album-cover

  1. Drone Bomb Me
  2. 4 Degrees
  3. Watch Me
  4. Execution
  5. I Don’t Love You Anymore
  6. Obama
  7. Violent Men
  8. Why Did You Separate Me from the Earth
  9. Crisis
  10. Hopelessness
  11. Marrow
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding