Radiohead – A Moon Shaped Pool

Real Friends


Radiohead – A Moon Shaped Pool

Drummer Philip Selway die af en toe informatie geeft over het opnameproces, plotseling opduikende foto’s van de band met een orkest, gitarist John Greenwood die voor een ander album naar India afreist en als klap op de vuurpijl: het verdwijnen van alle sociale media rondom de vijf Britten. Er heeft zich in camp Radiohead overduidelijk veel afgespeeld, toch heeft het nieuwe album A Moon Shaped Pool nooit een officiële aankondiging gehad. Radiohead kennende is dat echter ook helemaal niet nodig en is het allemaal onderdeel van het plan.

Het eerste opvallende is hoe ver sommige songs terug in de tijd gaan. Opener “Burn The Witch” waadt al rond sinds het Kid A-tijdperk, o.a. “Ful Stop” werd gespeeld tijdens de verschillende tours door de jaren heen en afsluiter “True Love Awaits” is al twee decennia lang een live-favoriet, wachtend op een studiorelease. Hierdoor houdt de band niet alleen de rode draad door dun carrière vast, het laat ook zien hoe de band oud materiaal op creatieve wijze nieuw leven in kan blazen.

Want creatief is het zeker. De rollen van alle instrumenten lijken omgedraaid. De strijkers worden omgezet in vocalen en de stem vervaagt tussen de strijkers in “Day Dreaming”. Iets vergelijkbaars gebeurt in “Decks Dark”, als de gitaar en piano als één geheel klinken, maar toch nog steeds te onderscheiden zijn. Daarbij is de timing van drummer Selway nog altijd perfect en laat John Greenwood met zijn London Contemporary Orchestra enorme groei als componist en orkestleider zien.

De sfeer op de nieuwe plaat loopt uiteen van duister en eenzaam, tot vredig en kalm. De eenzaamheid komt voort uit de breuk tussen zanger Thom Yorke en Rachel Owen, waarmee hij 23 jaar lang samen was. Toch is A Moon Shaped Pool verre van een break-up album. De typerende sound, wat zowel de soundtrack voor dromen als nachtmerries zou kunnen zijn, blijft onderdeel van Radiohead, maar tussendoor is er meer ruimte voor hoop, iemand die voor het milieu op durft te komen (“The Numbers”) en die met een pakkende groove wat licht in de duisternis brengt (“Identikit”).

Beoordeling: 9.5

Als goede wijn heeft Radiohead oude nummers laten rijpen tot het optimale eruit gehaald kan worden, totdat de passie voor de songs op gepaste wijze overgebracht kan worden. Het vijftal uit Oxford mag weliswaar hun tijd nemen, alles wat er in de tussentijd gedaan wordt, is met een reden. De leden weten hoe de band in elkaar steekt en hoe het beste resultaat bereikt wordt, waardoor Radiohead hun titel als een van de beste bands aller tijden vasthoudt.

Releasedatum: 8 mei 2016
Label: XL Recorddings
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:160509_344020_Radiohead_-_A_Moon_Shaped_Pool

  1. Burn The Witch
  2. Daydreaming
  3. Decks Dark
  4. Desert Island Disk
  5. Ful Stop
  6. Glass Eyes
  7. Identikit
  8. The Numbers
  9. Present Tense
  10. Tinker Tailor Soldier Sailor Rich Man Poor Man Beggar Man Thief
  11. True Love Waits
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding