PJ Harvey – The Hope Six Demolition Project

PJ Harvey – The Hope Six Demolition Project

Voor haar nieuwe album is PJ Harvey afgereisd naar Afghanistan, Kosovo en Washington D.C. Dit om te werken aan het foto- en gedichtenboek The Hollow of the Hand en omdat dat de zangers weigert om over zaken te schrijven die buiten haar eigen ervaring liggen. Het onderzoek doen naar landen en wijken waar oorlog en armoede de orde van de dag zijn kan haast niet anders dan leiden tot een album wat zwaar te verteren is.

Met een saxofoon en militaire roffels in de achtergrond, mengt de Britse zangers rock, folk, blues en pop. Ongeacht welke instrumenten of mix van stijlen de songs bevatten, het is altijd ten behoeve van de sfeer. De plaat schiet bijvoorbeeld van het rockende “The Ministry of Defence” en het uptempo “A Line in the Sand”, via blues-track “Chain of Keys” naar onheilspellende duistere “River Anacostia”. De rode draad is hier uiteraard de prachtige, veelzijdige stem van Penny Jean Harvey.

Zoals verwacht zorgt de plaat voor een diepe impact. In de opener “The Community of Hope” worden bijvoorbeeld de penibele omstandigheden in achterstandswijken omschreven: “OK, now this is just drug town, just zombies. But that’s just life”, terwijl in het fenomenale nummer “The Wheel” aandacht besteed wordt aan kinderen die in conflictgebieden op brute wijze het leven laten: “Now you see them, now you don’t. Faces, limbs, a bouncing skull”. Hiermee is The Hope Six Demolition Project Harvey’s meest serieuze plaat tot nu toe.

Het combineren van gedichten, foto’s en muziek gaat de zangeres redelijk goed af, al laat ze hier en daar nog wat steken vallen. “Near the Memorials to Vietnam and Lincoln” is een voorbeeld hiervan. De onschuldige scene omschreven in de tekst maakt het eenvoudig om de bijbehorende foto te visualiseren, maar de lange titel en structuur van de poëzie hebben het onnodig lastig gemaakt om de perfecte melodie te vinden.

Beoordeling: 7.5

De plaat is weliswaar niet perfect, maar het zijn deze uitglijders die een deel van de charme op de plaat verzorgen. Bovendien is het niet de muziek waar het op The Hope Six Demolition Project om draait, maar de teksten. De soms banale teksten, vermengd met lyrics over de levens van duizenden mensen die dagelijks met dood en vernieling moeten omgaan, zorgen ervoor dat de plaat een bittere pil is die iedereen zou moeten slikken om met de neus op de feiten gedrukt te kunnen worden.

Releasedatum: 15 april 2016
Label: Island Records
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:PJ-Harvey-The-Hope-Six-Demolition-Project

 1. The Community of Hope
 2. The Ministry of Defence
 3. A Line in the Sand
 4. Chain of Keys
 5. River Anacostia
 6. Near the Memorials to Vietnam and Lincoln
 7. The Orange Monkey
 8. Medicinals
 9. The Ministry of Social Affairs
 10. The Wheel
 11. Dollar, Dollar
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding