M83 – Junk

Machine Head


M83 – Junk

Het is een pessimistische gedachte waarmee Anthony Gozales, beter bekend als M83, mee te werk is gegaan: “alles wat vandaag gecreëerd wordt, zal op een dag als rotzooi doelloos door de leegte zweven”. Hoe deze angstaanjagende, maar fascinerende gedachte op het logischerwijs Junk getitelde album terug te vinden zal zijn, is met M83 moeilijk te voorspellen. Maar Gonzales gaat geen uitdaging uit de weg en zal van dit afval kunst proberen te maken.

Dat Gonzales inderdaad de schoonheid in afval ziet komt naar voren in de afwerking van de songs. De zorgvuldige productie, soepele dynamieken en gelaagdheid van strijkers in de nummers laten zien dat Junk geen kapotgetrapt blikje met een strik er omheen is, maar indrukwekkende werken, gebouwd van materiaal wat de meesten al hebben afgeschreven. Dit alles, zonder dat Gonzales zijn typerende spacey neon synthpop loslaat.

M83 is bovendien fan van recyclen. Voor het album zijn ontspannen 80’s saxofoonsolo’s uit de mottenballen gehaald en is er contact met oude vrienden opgenomen. Zo zijn o.a. Beck, Steve Vai en Susanne Sundfør op de plaat terug te vinden. Kopstuk van dit alles is de Franse zangeres Mai Lan, die diverse songs van pakkende vocalen heeft voorzien waardoor onder meer het franstalige “Bibi the Dog” een uitnodigend en groots nummer is geworden.

Het zijn echter deze vocalen die het album dragen. De loungey instrumentale tracks zijn weinig interessant en het gevoel dat het nummer een intro van een jaren 80 sitcom had kunnen zijn is net iets te sterk. Deze nummers, waaronder “The Wizard”, bewijzen dat colablikjes hergebruiken niet altijd even goed werkt: Er kan mooie dingen van gemaakt worden, maar de dorst wordt hier niet mee gelest. Er is bijna altijd een reden waarom iets weggegooid wordt.

Beoordeling: 6.5

Op het eerste gezicht is junk een indrukwekkende artistieke prestatie, maar dat het afval de bron van inspiratie is geweest blijft zichtbaar. Junk haalt geen parels tussen het vuil vandaan, maar bevat wel een paar interessante knutselwerkjes, gemaakt van lege colablikjes. Misschien knap gedaan en leuk als decoratie, maar niet lang interessant en al snel gedoemd om als afval doelloos in de ruimte te zweven.

Releasedatum: 8 april 2016
Label: Mute Records
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:junk-artwork

  1. Do It, Try It
  2. Go!
  3. Walkway Blues
  4. Bibi the Dog
  5. Moon Crystal
  6. For the Kids
  7. Solitude
  8. The Wizard
  9. Laser Gun
  10. Road Blaster
  11. Tension
  12. Atlantique Sud
  13. Time Wind
  14. Ludivine
  15. Sunday Night 1987
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding