Deftones – Gore

Deftones


Deftones – Gore

Er hangt een donkere wolk Deftones en hun nieuwe album. De opnames hebben namelijk de nodige problemen met zich mee gebracht. Eerst werd de release een aantal maanden vooruitgeschoven en vervolgens komt het bericht naar buiten dat gitarist Stephen Carpenter het album eigenlijk helemaal niet zo tof vindt. Of deze twee zaken met elkaar in verband staan is niet bekend, maar de gevolgen zullen waarschijnlijk op Gore terug te horen zijn.

De conflicten tussen Carpenter en zanger Chino Moreno zijn eenvoudig op de plaat terug te vinden. De gitarist propt de plaat vol met vette, agressieve en strakke gitaarriffs, terwijl Moreno de meer sfeervolle, theatrale kant op gaat, mede geïnspireerd door zij-project Crosses. Deze strijd tussen Stephen en Chino haalt echter het beste in de band naar boven. Als de donkere wolk boven de band losbarst, komt alles op natuurlijke wijze samen, als een dramatische regenbui met agressieve donderslagen.

Niet alleen zanger en gitarist overtreffen zichzelf op de plaat. Ook drummer Abe Cunningham levert uitzonderlijk werk op. De gevoelsmatig onwennige ritmes passen perfect in de theatrale storm van Gore. Hierdoor is dit achtste Deftones album niet per se het meest toegankelijke, maar wel een van de meest artistiek hoogstaande releases die de band in de laatste jaren naar buiten heeft gebracht.

Essentiele tracks op Gore zijn niet die waarin zowel Chino’s sfeervolle zang, Stephens venijnige gitaarpartijen en Abe’s creatieve ritmes het beste samenvallen, zoals de opener en afsluiter. De songs waarin een van de drie de overhand krijgt, zijn veel interessanter. De gitaar van “Doomed User” is snel, boos en hard terwijl “Hearts/Wires” met een licht druppelend intro begint waarna Chino de bui los laat barsten en Abe hypnotiseert in “Geometric Headddress”.

Beoordeling: 8.5

Het is spijtig dat Carpenter niet volledig achter Gore staat, want wat is het toch een lekkere plaat. De grijze lucht boven de band uit Sacramento is niet alleen een symbool voor de uiteenlopende interesses en artistieke voorkeuren, maar op dit album ook een middel alles dramatischer te maken en om alle onenigheden tussen verschillende partijen op hun plek te laten vallen.

Releasedatum: 8 april 2016
Label: Reprise Records
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:deftones-gore-album-cover

 1. Prayers Triangles
 2. Acid Hologram
 3. Doomed User
 4. Geometric Headdress
 5. Hearts Wires
 6. Pittura Infamante
 7. Xenon
 8. (L)MIRL
 9. Gore
 10. Phantom Bride
 11. Rubicon
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding