Babymetal – Metal Resistance

BABYMETAL


Babymetal – Metal Resistance

Voorheen was Japan het land van anime, voor ons ongebruikelijke gewoontes en andere stereotypes, maar het is tijd om daar verandering in te brengen. Met One OK Rock op Pinkpop en Babymetal op Fortarock beginnen langzamerhand de Japanse en Euro-Amerikaanse alternatieve scenes te fuseren. Dit vieren de drie meiden Su-metal, Yuimetal en Moametal met een uitbundige wereldtournee en een album: Metal Resistance.

De formule achter de formatie heeft altijd twee vaste componenten: metal en j-pop. De act combineert harde gitaren, waaronder die van Dargonforce ’s Herman Li, snelle drums en pop vocalen. Babymetal maakt eigenlijk gewoon hele pakkende popliedjes, waar zelfs de taalbarrière geen reden is om niet mee te zingen, verpakt in een jasje van metal, compleet met dubbele bas, snelle solo’s, ruige zware stemmen als back-up vocalen en alle toeters en bellen.

Het derde component in de songs van Babymetal varieert. Naast alle Metal en popelementen komen in “YAVA” ook ska elementen terug en zijn er in diverse tracks waaronder “Awadama Fever” tal van EDM-eigenschappen horen. Bovendien bevatten “GJ!” en “From Dusk till Dawn” breaks die respectievelijk uit de Metalcore en Dubstep (!) afkomstig zijn. Zo laat Babymetal zien dat genre een illusie is, zonder dat de muziek een chaotische wirwar van stijlen en invloeden wordt.

De grootste vraagtekens rondom de act worden opgeroepen door producer, songwriter en meesterbrein die opereert onder de naam Kobametal. Wanneer er gevraagd wordt hoe de meiden zo succesvol zijn geworden, wordt er verwezen naar de mysterieuze Fox God. Een kult-achtige eenheid wat als de bron van Metal wordt omschreven. Iets in dit verhaal wekt het vermoedden dit op is gezet om Lou Pearlman-achtige uitbuitingspraktijken uit het publiekelijk oog te houden.

Beoordeling: 6.5

De eclectische stijl die de band erop na laat is gedurfd, maar vermakelijk. Door de lange lijst aan verschillende stijlen en invloeden is er bijna altijd iets nieuws in de muziek te ontdekken. Het is weliswaar nogal oppervlakkig, maar dat wordt goedgemaakt door pure energie van het drietal. Dansen, headbangen, moshen, meezingen, pogoën, bij Babymetal kan het allemaal. De brug die meer niet Euro-Amerikaanse acts de weg naar wereldwijd succes biedt, is eindelijk open.

Releasedatum: 1 april 2016
Label: earMUSIC
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:babymetalmetalresistancecdbigger

  1. Road of Resistance
  2. Karate
  3. Awadama Fever
  4. Yava!
  5. Amore
  6. Meta Taro
  7. From Dusk Till Dawn
  8. Gj!
  9. Sis. Anger
  10. No Rain, No Rainbow
  11. Tales of the Destinies
  12. The One
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding