The Last Shadow Puppets – Everything You’ve Come to Expect

The Neighbourhood


The Last Shadow Puppets – Everything You’ve Come to Expect

Het is inmiddels acht jaar geleden dat The Last Shadow Puppets hun debuut uitbracht. Diens leden, Alex Turner van Arctic Monkeys en de singer-songwriter Miles Kane, zijn inmiddels verhuisd van het Verenigd Koninkrijk naar de Verenigde Staten, volwassen geworden en hebben alle andere mogelijke veranderingen ondergaan die stuk voor stuk op hun tweede gezamenlijke langspeler Everything You’ve Come to Expect terug te horen kunnen zijn.

Dat dit na al die jaren nog steeds een extreem sterk duo is, is vanaf de eerste minuut te bespeuren. Niet alleen staan de songs vol pakkende melodieën, ook de dromerige strijkerssecties zorgen ervoor dat er menig oorwurm op de plaat terug te vinden is. Net als op de eerste plaat van dit hobbyproject zijn strakke gitaarlijnen prominent aanwezig. Als deze strijkers en gitaarpartijen gecombineerd worden, geeft dat een groots en bijna filmisch effect.

Het meest cruciale verschil tussen The Age of the Understatement en diens opvolger zit in de vocalen. Het is hoorbaar dat de twee gegroeid zijn als zangers. Er wordt op Everything You’ve Come to Expect meer succesvol geëxperimenteerd met harmonieën en wordt er zo nu en dan een falset in gezet. Wat echter hetzelfde is gebleven is de sfeer. The samenwerking tussen Kane en Turner voelt nog steeds natuurlijk en spontaan aan, wat de plaat minder serieus en net even lekkerder maakt.

Dat Miles en Alex meer volwassen zijn geworden, is terug te horen in het tempo. De snelle rocksongs die een soort verlenging voor het Arctic Monkeys album Favourite Worst Nightmare (2007) vormden, zijn vervangen door een dromerigere, meer ontspannen L.A.-sound, deels op dezelfde manier als dat is gebeurd voor de meest recente Monkeys plaat. Vooral “Pattern” laat veel muzikale overeenkomsten met AM (2013) zien. Deze gelijkenis is echter niet per sé een nadeel. Het levert ten slotte uitstekende songs op.

Beoordeling: 8

Dat alles wat Alex Turner aanraakt in goud veranderd wordt ook op deze tweede Last Shadow Puppets plaat bewezen. Maar uiteraard is het album geen Arctic Monkeys verstopt achter een groots en bombastisch orkest. Daar is The Last Shadow Puppets te ontspannen en zorgeloos voor. Het duo mag dan een stuk volwassener zijn geworden in de afgelopen acht jaar, vanbinnen zijn Turner en Kane nog steeds die hobbyende jongens die samen heerlijke muziek maken.

Releasedatum: 1 april 2016
Label: Domino
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:shadow art

  1. Aviation
  2. Miracle Aligner
  3. Dracula Teeth
  4. Everything  You’ve Come To Expect
  5. The Element Of Surprise
  6. Bad Habits
  7. Sweet Dreams, TN
  8. Used To Be My Girl
  9. She Does The Woods
  10. Pattern
  11. The Dream Synopsis
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding