Into It. Over It. – Standards

Into It. Over It.


Into It. Over It. – Standards

Waar tien jaar geleden het emo-tijdperk zich op een commercieel hoogtepunt bevond, is dat in de jaren daarop flink verminderd. Boegbeelden van de scene gingen uit elkaar of gooiden hun muzikale stijl in een totaal andere richting. Toch heeft het huidige decennium een emo renaissance in petto. Evan Thomas Weiss helpt deze revival vorm te geven. Onder het alias Into It. Over It. brengt de zanger het genre terug naar voor het hoogtepunt.

De plaat laat de veelzijdigheid van deze troubadour zien. In de gevoelige opener “Open Casket” laat Weiss niet alleen zijn prachtige, boterzachte stem horen, maar ook laat hij opnieuw zien uitzonderlijk te kunnen tokkelen. Zachte ballades zijn ook terug te vinden in de vorm van “Your Lasting Image”, waarin de gitaar een kleinere rol toegewezen heeft gekregen ten behoeve van de creatief toegepaste kalme elektrische gitaarslagen en lichte toetsen. Naast de treurige ballades bevat het album ook enthousiastere, meer rockende nummers.

Dat het tekstuele aspect het meest belangrijke van emo-muziek was en is, blijkt ook op Standards. Weiss behandelt de bekende thema’s die veelal kopzorgen verwekken zoals het gevoel dat iedereen om je heen succesvoller is, vervlogen liefdes en gemengde gevoelens over de directe leefomstandigheden en woonplaatsen. Into It. Over It. laat muzikaal een nieuwe wind waaien, terwijl tekstueel vastgehouden wordt aan het vertrouwde werk.

Het zwakke punt van Into It. Over It. is hoorbaar in de productie. Met name op momenten dat de rockende gitaren open gedraaid worden en de cymbalen mogen donderen is het geluid oppervlakkig afgewerkt, waardoor de instrumenten niet de ruimte krijgen om een vol, verzorgd geluid te creëren. Weiss en drummer Josh Sparks laten echter zien dat hier ook kracht uit te putten valt door in “Bible Black” met opzet deze lage geluidskwaliteit van de drums in te zetten.

Beoordeling: 7

Algemeen heeft de plaat een licht rockende indie sound, meer Jimmy Eat World en Dashboard Confessional dan My Chemical Romance, zeg maar. Toch is Weiss tijdens de zachtaardige ballades in mineur op zijn best. Niet alleen omdat de productie van luidere tracks wat te wensen overlaat, maar ook omdat de gevoeligheid en emotie tijdens deze songs het beste over komen. Maar het zijn artiesten als Into It. Over It. die het genre “emo” kunnen herdefiniëren en nieuw leven in blazen.

Releasedatum: 11 maart 2016
Label: Triple Crown Records
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:iioi-standards-640x640

 1. Open Casket
 2. Closing Argument
 3. No EQ
 4. Vis Major
 5. Your Lasting Image
 6. Old Lace & Ivory
 7. Adult Contempt
 8. Required Reading
 9. Bible Black
 10. Who You Are Does Not Equal Where You Are
 11. Anesthetic
 12. The Circle of the Same Ideas
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding