Glitterbust – Glitterbust

Glitterbust – Glitterbust

Het is niet eens zo heel lang geleden dat de band Sonic Youth een punt achter hun loopbaan zette. De band maakte in 2011, na de echtelijke scheiding tussen bassiste Kim Gordon en gitarist Thurston Moore, een einde aan hun dertig jarige carrière. Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan: Gordon bleef actief in de muziekindustrie. Zo vormde ze in 2013 een nieuw project onder de naam Body/Head. Anno 2016 doet ze dat kunstje over en brengt ze samen met Tomorrows Tulips’ gitarist Alex Knost ze het titelloze debuutalbum van Glitterbust uit.

Net als met Body/Head probeert Gordon het abstracte in haar muziek een niveau hoger te brengen. Glitterbust is hierdoor minder melodisch en meer noise dan voorgaande projecten. Dit laat zich in het hypnotiserende “Erotic Resume” vertalen naar spannende akkoorden en krassen over de gitaarsnaren. Met een lichte tot stevige drone ruis gedurende de volledige plaat. Daarbij is er bijna geen zang op de plaat te bekennen, al helemaal niet in de vorm van conventionele melodieën. Eerder komt de stem terug in gesproken woord, gehijg en zelfs geslurp.

“Soft Landing” en “Repetitive Differ” wekken aanvankelijk nog wat vragen op. Het extreme lo-fi gehalte en de achtergrondgeluiden hebben bewust een plekje op de plaat gekregen, zoals Kim dat vaker heeft gedaan. De gitaarslagen en kleine toevoegingen aan de songs doen echter vermoeden dat dit album niet uit dezelfde conceptuele ideeën voortgekomen is. De geluiden, intervallen en het stemgebruik klinkt bijna te willekeurig om de muziek geloofwaardig over te laten komen.

Dat Alex en Kim wel degelijk weten waar ze mee bezig zijn, blijkt uit de opbouw van de songs. De restanten van een akkoordenprogressie zijn nog te bespeuren. Dit gecombineerd met Alex aan het woord, de imposante echo’s en het angstaanjagende gitaargeluid, laat zien dat de voormalig Sonic Youth bassiste de noise-rock, grunge en avant garde ambient niet verleerd is. Bovendien krijgt het duo het voor elkaar om nummers van een indrukwekkende gemiddelde 10 minuten met ruis, feedback etc. interessant te houden.

Beoordeling: 7.5

Het duo mag dan kracht halen uit de anti-kunst en hun gitaren tot in de details onder controle hebben, het ongeloofwaardige en het gebrek aan een patroon maken de composities te mentaal uitputtend om aandachtig naar te luisteren. Gordon heeft een uiterst fascinerende plaat in elkaar gezet en het abstracte in haar oeuvre succesvol naar een nieuw niveau getild, maar hierdoor vereist Glitterbust een sterke geest en begrip voor het bijna ongrijpbare concept.

Releasedatum: 4 maart 2016Glitterbust
Label: Burger Records
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


 

Tracklist:

  1. Soft Landing
  2. Repetitive Differ
  3. Erotic Resume
  4. The Highline
  5. Nude Economics
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding