Iggy Pop – Post Pop Depression

Iggy Pop – Post Pop Depression

Het is een zware tijd voor Iggy Pop en Josh Homme. De een heeft recentelijk voorgoed afscheid moeten nemen van zijn beste maat David Bowie. De ander werd overvallen toen zijn zij-project Eagles of Death Metal slachtoffer werd van de noodlottige terreuraanval in Parijs. Geen van beide zag dit aankomen, toch lijkt het gezamenlijke album van de heren, Post Pop Depression, met de hulp van Matt Helders (Arctic Monkeys) en Dean Ferita (Queens of the Stone Age), hier uitstekend op aan te sluiten.

Een deel van de voorbode is terug te vinden in de sound die het viertal erop na laat. Diverse tracks, waaronder single “Gardenia” en “Chocolate Drops”, bevatten een Groove die doet denken aan de jaren ’70, de periode waarin Pop en Bowie veel samenwerkten. Dankzij de zware, maar pakkende baslijnen, de simpele drumpartijen en licht-rockende gitaren klinken de songs van Pop herkenbaar en passend bij Lust for Life en de rest van de lange discografie, maar toch verfrissend anders. Dit is uiteraard mede dankzij de invloed van Homme en bandgenoten.

Ook tekstueel is het onvermijdelijke terug te vinden. Ten tijde van het opnameproces, deels voor 13 november ’15 en 10 januari ’16, heeft Iggy Pop al zijn bandgenoten van The Stooges moeten zien gaan, zelf achterblijvend terwijl zijn 70ste levensjaar dichterbij komt. Op Post Pop Depression komt de dood dan ook veel aan bod. Het mooiste voorbeeld hiervan is terug te vinden in “American Valhalla”: “Where is American Valhalla? / Death is the pill that’s hard to swallow/ Is anybody in there? / And can I bring a friend?”

De plaat wordt op vastberaden wijze afgesloten. Waar de plaat deels een manier is voor Iggy Pop om zijn waarde als artiest anno 2016 in te schatten, komt hij tijdens “Paraguay” tot inzicht. De wereld en de muziekindustrie is te veel veranderd sinds het begin van zijn carrière. Niet alleen wordt er verkondigd dat de wereld geregeerd wordt door angst, dankzij de zij die de wereld onveilig maken, ook realiseert Pop zich dat de stress en druk van het muzikantwezen niet meer de moeite waard is en het tijd is dat hij zich terug trekt.

Beoordeling: 7.5

Ondanks het feit dat Homme, Helders en Ferita uitstekend werk op de plaat afleveren, is de ware held van Post Pop Depression Iggy Pop zelf. Het roept extreem veel bewondering op hoe actueel de plaat is geworden, deels voordat het nieuws nog plaats moest vinden. Zo stelt de normaalgesproken onverwoestbare zanger zich toch heel kwetsbaar op. Post Pop Depression mag dan vol zitten met melancholische nostalgie naar de 70’s, meer 2016 had de Godfather of Punk niet kunnen zijn.

Releasedatum: 18 maart 2016
Label: Loma Vista
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunespost pop depression


Tracklist:

  1. Break Into Your Heart
  2. Gardenia
  3. American Valhalla
  4. In the Lobby
  5. Sunday
  6. Vulture
  7. German Days
  8. Chocolate Drops
  9. Paraguay
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding