Brian Fallon – Painkillers

Brian Fallon


Brian Fallon – Painkillers

De frontman van The Gaslight Anthem, Brian Fallon, opereert graag in een groep. Wanneer de formatie uit New Jersey een momentje vrije tijd heeft, besluit diens zanger weer een nieuwe band op te richten, waaronder The Horrible Crowes, Molly and the Zombies en This Charming Man. Toch vindt de 36-jarige zanger en songwriter tijd om met Painkillers onder eigen naam een plaatje uit te brengen. Hij vindt het tijd voor iets nieuws, om uit de bandjes-sleur te komen.

De overduidelijke inspiratiebronnen liggen bij Amerikaanse singer-songwriters die Brian voorgingen. Hier onder vallen o.a. Tom Petty en Bob Dylan, maar boven al Bruce Springsteen. De plaat staat vol met knipogen naar ‘The Boss’, met de titeltrack als hoogtepunt die veel overlap in stijl tussen Springsteen en Fallon laat zien. Hierdoor is Painkillers een volbloed Amerikaanse folk-(rock) plaat geworden.

In vergelijking met The Gaslight Anthem’s meest recente studiowerk, 2014’s Get Hurt, bevat het album met uptempo liedjes en sfeervolle harmonieën de vrolijkste stukjes muziek die Fallon recentelijk naar buiten heeft gebracht. Deze opgewektheid is als meest voorname voorbeeld terug te vinden in het frisse, met banjo uitgedoste “Rosemary”. Hiermee laat de zanger zien nieuwe energie te hebben gevonden en uit zijn sleur is, de reden waarom The Gaslight Anthem in 2015 de pauze inlaste.

De plaat bevat niet alleen deze opbeurende, snellere folk nummers. Een van de hoogtepuntjes “Long Drives” staat eerder dichter bij de country, inclusief banjo en steel-pedal gitaar. Een fenomenale track. Al gaat deze Amerikaanse muziek, voor de niet altijd even patriottische Fallon, helaas ook het hoogtepunt voorbij. “Mojo Hand” klinkt door de drums die overdreven ver naar voren zijn gezet en een minder succesvolle melodie namelijk iets oubollig en net te Amerikaans.

Beoordeling: 6.5

Brain Fallon heeft zijn solodebuut van een uitstekende verzameling aanstekelijke folksongs voorzien. Soms wordt The Gaslight Anthem nog gemist, maar dat maakt de Springsteen en Dylan-achtige nummers er niet minder op. Er is dankzij deze plaat een frisse wind in het hoofd van Fallon gaan waaien, wat geresulteerd heeft in een stereotype Amerikaanse plaat, waar prima op meegedeind kan worden.

Releasedatum: 11 maart 2016
Label: Island
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:brian-fallon-painkillers

  1. A Wonderful Life
  2. Painkillers
  3. Among Other Foolish Things
  4. Smoke
  5. Steve Mcqueen
  6. Nobody Wins
  7. Rosemary
  8. Red Lights
  9. Long Drives
  10. Honey Magnolia
  11. Mojo Hand
  12. Open All Night
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding