Hacktivist – Outside the Box

Hacktivist


Hacktivist – Outside the Box

De band Hacktivist gooide hoge ogen met de ijzersterke raps en snoeiharde gitaren op hun indrukwekkende eerste titelloze EP in 2012 om dit een jaar later vervolgens te overstijgen met hun fenomenale cover van Jay Z en Kanye West. Hoog tijd dus, dat dit Britse vijftal eindelijk eens een keer een langspeler uitbrengt. Maar is Outside the Box het wachten waard geweest?

Dankzij de combinatie van raps met een Brits accent en luide, agressieve muziek zijn de overeenkomsten met The Prodigy en Enter Shikari eenvoudig terug te vinden. Rou Reynolds, de frontman van laatstgenoemde act, is ook op de plaat terug te vinden als gastvocalist voor de track “Taken”. De stijl is niet het enige wat bekend klinkt. Diverse singles waaronder het epische “Deceive and Defy” zijn al een aantal jaar oud en hebben voor de Outside the Box een vers jasje gekregen.

Hacktivist kopieert echter niet en slaat ook geen brug tussen deze acts. In plaats daarvan gooit de formatie onder leiding van Jermaine Hurley er nog een schepje boven op. Agressiever dan The Prodigy. Theatraler dan Enter Shikari. Met een overdonderend effect. “The Storm” is bijvoorbeeld een rustig instrumentaal adem-moment tussen de messcherpe raps en gitaren, terwijl de band in het zelfverzekerde “Buszy” rap-metal naar nieuwe hoogte tilt.

De agressiviteit is niet alleen in de sterke djent-gitaarpartijen maar ook in de woorden terug te vinden. Met een fenomenale flow en uitzonderlijke techniek rapt Jermaine Hurley in “No Way Back” over onbewuste vooroordelen op basis van huidskleur en andere maatschappelijke thema’s. Ondertussen laat de band ook weten dankbaar te zijn. In de albumopener en de titeltrack wordt de luisteraar bedankt voor hun tijd, en geeft co-rapper Ben Marvin toe overdonderd te zijn door wat de band bereikt heeft. Zo laten de jongens ondanks die agressiviteit toch een heel vriendelijke indruk achter.

Beoordeling: 8

Een rap-metal act die een boodschap uit durft te dragen zeldzaam vandaag te dag. Deel van de plaat klinkt weliswaar bekend, zowel in stijl als in inhoud, maar dat maakt het werk van Hurley, Marvin en kompanen er kwalitatief niet minder op. Het album is een adembenemend debuut, vol strakke breakdowns en aangrijpende raps. Nu hopen dat de opvolger van Outside the Box minder lang op zich laat wachten.

Releasedatum: 4 maart 2016
Label: UNFD
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:hacktivist-outside-the-box

 1. Our Time
 2. Hate
 3. Deceive And Defy
 4. Taken
 5. The Storm
 6. No Way Back
 7. False Idols
 8. Rotten
 9. Elevate
 10. Outside The Box
 11. Buszy
 12. The Storm II
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding