Sarah Neufeld – The Ridge

Sarah Neufeld – The Ridge

Het is onduidelijk wat het plan de campagne van Arcade Fire is. Waar de geruchten rondom een nieuw album meer activiteit rondom de Canadezen impliceerden, volgde de ontkrachting door aan te geven dat de band pas in 2017 weer actie zou ondernemen. In de tussen tijd heeft diens violiste Sarah Neufeld van de gelegenheid gebruik gemaakt om een tweede solo plaat op te nemen. Met de hulp van collega Jeremy Gara achter het drumstel presenteert zij: The Ridge.

Een van de meest opvallende aspecten van de plaat is hoe weinig pop invloeden terug te vinden zijn. Arcade Fire is niet de meest conventionele act in de muziek business, maar op The Ridge neemt diens violiste het nog een stapje verder richting klassiek. Het meest poppy aan de nummers zijn de soms wat stompende, breakbeat drums en de herhaalde melodieën, maar om het optimale uit de plaats te halen moet de standaard pop gedachte los gelaten worden.

De structuur in sferen op de plaat komen bekend voor. De verschillende jaargetijden kunnen op verschillende momenten op de plaat terug gevonden worden, op dezelfde manier zoals een ander groot violist dat deed in 1725. Zo is “We’ve Got a Lot”, met ongebruikelijke ritmes en toevoegingen van basgitaar een lenteachtig stuk, waarin de natuur uit de winterslaap ontwaakt. Verder is “The Glow” een lieflijk stuk waarin Neufeld door middel van een pizzicato een vrolijk kikkertje door een zomers woud laat springen en is de herfstwind te horen in “Chase the Bright and Burning” om vervolgens in het kalme, winterse “Where The Light Comes In” af te sluiten.

In tegenstelling tot haar solodebuut Hero Brother uit 2013 heeft Sarah ook de zang een rol op de plaat gegeven. De stem, zo zacht als elvenstof, staat nooit op de voorgrond, maar draagt in de langere nummers als “A Long Awaited Scar” en de titeltrack op subtiele wijze bij aan de gelaagdheid van de compositie en daarmee aan de sinistere of juist vredige sferen op The Ridge. Zo laat Neufeld op bijna virtuoos niveau zien hoe de stem niet als zang, maar als instrument ingezet kan worden.

Beoordeling: 8.5

The Ridge is geen gelijke aan Vivaldi’s vier seizoenen, maar het zou met wat creativiteit voor de moderne variant door kunnen gaan. Dit voornamelijk dankzij de overeenkomende structuur van sferen. Maar dat is niet wat deze plaat is. Dit album is een fascinerend, meeslepend instrumentaal werk wat van enorme muzikaal talent getuigd. Ook als het nog lang stil blijft rondom Arcade Fire zijn diens fans met Sarah’s solo werk meer dan verwend.

Releasedatum: 26 februari 2016
Label: Paper Bag Records
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunesThe Ridge Sarah Neufeld


Tracklist:

  1. The Ridge
  2. We’ve Got a Lot
  3. They All Came Down
  4. The Glow
  5. Chase the Bright and Burning
  6. A Long Awaited Scar
  7. From Our Animal
  8. Where the Light Comes In

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding