The 1975 – I Like It When You Sleep, For You Are So Beautiful Yet So Unaware of It

The 1975


The 1975 – I Like It When You Sleep, For You Are So Beautiful Yet So Unaware of It

Het Britse collectief The 1975 heeft in de videoclip voor “The Sound” flink uitgehaald naar de muziekjournalistiek. DutchScene noemde de band ten tijde van het debuut aanstekelijk maar repetitief en veel van het zelfde. Door hun eigen geluid te omschrijven als zielloze popliedjes over een robotische beat laat de band zien bewust te zijn van kritiek en maakt hier hun kracht van. Al is dit helemaal niet nodig. The 1975 maakt gewoon, toen al en nu nog steeds, hele fijne muziek.

I Like It When You Sleep, For You Are So Beautiful Yet So Unaware of It bouwt voort op de meeslepende, zoete en extreem dansbare jaren ‘80-synthpop van het titelloze debuut. Wat echter nieuw is, is de toevoeging van koren, blazers en meer. De leadsingle “Love Me” is een funky disco nummer geworden en “If I Believe you” bevat een jazzy trompetsolo en ijzersterke dynamieken dankzij het gospel koor, terwijl voor “Nana” de akoestische gitaar en contrabas tevoorschijn gehaald zijn.

Wat op album nummer twee van dit kwartet ook nieuw is, is een kleinere rol voor zanger Matthew Healy. De band laat zich geregeld meeslepen in lange intro’s en instrumentale jamsessies waarin gespeeld wordt met keyboards en effecten. Hierdoor zijn in de fenomenale titeltrack zowaar deephouse invloeden terug te vinden. Met deze jams bewijst het viertal van grote muzikale vooruitgang en slaan de heren het kritiekpunt van gebrek aan variatie in het stof.

De plaat is duidelijk gemaakt voor vinyl. Na “Please Be naked” is er een scheiding tussen de A- en B-kant te bespeuren omdat “Lostmyhead” veel paralellen laat zien met opener “The 1975”. Hier mee laat de band weliswaar een voorkeur voor medium zien, maar bekent ook nog steeds waarde te hechten aan het album als geheel, tegen over de singletjes trend waar diverse acts zich schuldig aan maken. Tevens is de plaat met 74 minuten op de teller net zo ongebruikelijk lang als de albumtitel.

Beoordeling: 9

De zelfverzekerde jongens van The 1975 hebben niet alleen met de videoclip naar de critici uitgehaald, ook met het album slaat de band alle punten van kritiek de grond in. De plaat bevat hoogst vermakelijke jamsessies, aanstekelijke popsongs, de muziek van de band staat als een huis en is veelzijdiger dan ooit tevoren zonder het dansbare ook maar enigszins te verliezen. The 1975 heeft zichzelf meer dan overtroffen.

Releasedatum: 26 februari 2016
Label: Dirty Hit/ Interscope
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:I Like It When You Sleep, For You Are So Beautiful Yet So Unaware of It

 1. The 1975
 2. Love Me
 3. UGH!
 4. Change Of Heart
 5. She’s American
 6. If I Believe You
 7. Please Be Naked
 8. Lostmyhead
 9. The Ballad of Me and My
 10. Somebody Else
 11. Loving Someone
 12. I like it when you slee
 13. The Sound
 14. This Must Be my Dream
 15. Paris
 16. Nana
 17. She Lays Down
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding