Animal Collective – Painting With

Animal Collective – Painting With

Erwin Schulhoff, Marcel Duchamp, Beatrice Wood, Animal Collective. Dat was het idee achter het meest recente album van de Amerikaanse formatie, Painting With. Net als het dadaïsme neemt de band, anno 2016 opererend als trio: Avey Tare (David Portner), Panda Bear (Noah Lennox) en Geologist (Brian Weitz), zaken uit het dagelijks leven en plaatst deze op excentrieke wijze buiten context.

Het eerste voorbeeld hiervan is de albumopener “FloriDada”, waarin dus ook de naam van de kunststroming is verwerkt. Gedurende de plaat maakt de band standaard popliedjes, maar bouwen deze om tot een abstractere verzie van zichzelf door middel van een ongebruikelijke opbouw en de typerende, soms onnatuurlijke, ritmes en de waanzinnige overlapping van de vocalen. Dit resulteert in het geluidsequivalent van Duchamp’s “LHOOQ”.

Er zijn weinig acts die het visuele hoorbaar kunnen maken zoals Animal Collective dat kan. De zonnige popsongs op de plaat zijn kleurrijk, vrolijk en zetten aan tot het visualiseren van de sfeer die in de songs gezet wordt. In het bijzonder de track “Lying in the Grass”, mede vanwege de titel die het wat eenvoudiger maakt, legt de luisteraar neer in een grasveld, gestreeld door een zachte bries en een kalm zonnetje.

De grootste valkuil van Painting With is de zelfde als die van de Dada-beweging: het vereist een hele precieze smaak. Dit album mag toegankelijker zijn dan voorgaand werk, maar zonder getrainde oren en de nodige fascinatie voor het genre klinkt Animal Collective druk, rommelig, en indirect te abstract om het te kunnen waarderen.

Beoordeling: 8.5

Al sinds debuutalbum Spirit They’re Gone, Spirit They’ve Vanished uit 2000 bewijst Animal Collective niet te vangen te zijn voor conventionele popmuziek. Het album is weliswaar geen anti-kunst zoals de dadaïsten dat toentertijd voor ogen hadden, maar het niveau van creativiteit, vrijheid en fascinatie voor de kunst op plekken waar het niet wordt verwacht, lopen hier wel duidelijk parallel aan. Painting With eigent zich de popmuziek toe en geeft er een avant-gardistische draai aan, met alle gevolgen van dien.

Releasedatum: 19 februari 2016
Label: Domino
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:ANIMAL-COLLECTIVE-PAINTING-WITH-PANDA

  1. FloriDada
  2. Hocus Pocus
  3. Vertical
  4. Lying in the Grass
  5. The Burglars
  6. Natural Selection
  7. Bagels in Kiev
  8. On Delay
  9. Spilling Guts
  10. Summing the Wretch
  11. Golden Gal
  12. Recycling
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding