School of Seven Bells – SVIIB

School of Seven Bells – SVIIB

Het is een treurig verhaal achter wat waarschijnlijk het laatste album van School of Seven Bells is. Het opnameproces en de carrière gingen voorspoedig, tot dat er bij multi-instrumentalist Benjamin Curtis maligne lymfoom werd geconstateerd en kwam te overlijden in 2013. Na de verwerking van het verlies schakelde de overgebleven helft van de band, Alejandra Deheza, de hulp van m83 producent Justin Meldal Johnson in om als laatste eerbetoon SVIIB toch uit te kunnen brengen.

Wat opvalt, is hoe zelfverzekerd, vrolijk en energiek deze plaat klinkt. Hierin is het succes en enthousiasme van School of Seven Bells terug te vinden. Met name de epische synth-partijen en dansbare ritmes die voorkomen in opener “Ablaze” en “ A Thousand Times More” impliceren dat het voor de wind ging met het electro-pop duo, waardoor het geluid een meer extraverte vorm aan heeft genomen. Al blijft het dromerige uit vorig werk niet achterwege.

Op het album zijn als onbewuste voorbode allerlei persoonlijke thema’s aangehaald. Hieronder het einde van de relatie tussen Curtis en Deheza. Dit uit zich in break-up songs, maar met een vrolijke ondertoon. Zo wordt bezongen hoe de liefdesverhouding plaats heeft gemaakt voor een nieuwgevonden vriendschap, collegialiteit en de energie om met School of Seven Bells een wereldtournee af te leggen.

Het hoogtepunt op SVIIB bevindt zich in “Confusion”. In dit nummer komt de ware aard achter het album naar boven. De track zou naast het ziekenhuisbed van Benjamin opgenomen zijn en dat is terug te horen. “Confusion” is duidelijk het donkerste en meest intense op de plaat. Het zwaarmoedige stemgeluid van Alejandra en de donkere teksten laten zien hoe snel er verandering in de opluchting en energie van eerdere tracks kan komen.

Beoordeling: 7.5

Het is op het moment van publicatie nog niet bekend of Alejandra SVIIB mee op tour neemt, en of de naam School of Seven Bells überhaupt nog een toekomst heeft, maar wat wel zeker is: de plaat is een ultiem eerbetoon. SVIIB is deels eulogie, deels viering van het leven. De dansbare electro-pop is gevangen in eigen sterfelijkheid, wat het resultaat boven het leven uit doet stijgen.

Releasedatum: 26 februari 2016
Label: Vagrant
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunesSVIIB


Tracklist:

  1. Ablaze
  2. On My Heart
  3. Open Your Eyes
  4. A Thousand Times More
  5. Elias
  6. Signals
  7. Music Takes Me
  8. Confusion
  9. This Is Our Time
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding