Stick To Your Guns en Stray From The Path in Dynamo

Stick To Your Guns


Stick To Your Guns en Stray From The Path in Dynamo

Vrijdag 12 februari staat de grote zaal van de Dynamo weer bomvol. Vol mensen die het begin van hun weekend hebben vrijgemaakt om een mooi hardcorefeestje te beleven. Een feestje vol stevige muziek, moshpits, stagedivers, en zelfs een stand met heerlijke veganistische koekjes en cake. De muziek op dit feestje wordt geleverd door maar liefst vier bands. We hebben vanavond te maken met de melodische hardcore van Stick To Your Guns, met als special guest de rap metal van Stray From The Path. In het voorprogramma hebben we dan nog de Canadezen van Counterparts en Duitse hardcore in de naam van Wolf Down.

Wolf Down mag het spits afbijten. En één ding is meteen duidelijk: deze Duitsers zijn erg boos. De agressieve frontman Dave schreeuwt zijn frustraties over de politie en zijn mening over dierenrechten uit. Tijdens het eerste nummer van de band begint de zaal langzaam maar zeker vol te lopen en ontstaat er nu en dan een grote slam pit midden in de zaal. Hoewel de band (nog) niet veel aanhang heeft, laten de fans in de zaal zeker merken waar ze zijn. Echter, omdat Wolf Down ongeveer een week geleden hun nieuwste album Incite & Conspire uit heeft gebracht, waar veel materiaal van gespeeld wordt, is nog lang niet alles bekend bij het publiek. De afsluiter, de amusant getitelde “Stray From The Path”, is dan wel een bekend verhaaltje waar het publiek dan ook lekker hard op kan gaan.

Vervolgens is het de beurt aan de melodische hardcore band Counterparts – de enige band zonder zware anti-politieke teksten trouwens – om de temperatuur in de zaal te laten stijgen. De band stond onlangs nog zelf als headliner in de grote zaal van Dynamo. Het is dan ook geen wonder dat de band een grote hoeveelheid fans heeft meegenomen die elk woord vanaf de opener “Stillborn” met frontman Brendan Murphy meeschreeuwen. De band speelt een setlist waarin nummers van hun nieuwste album Tragedy Will Find Us en The Difference Between Hell And Home worden afgewisseld. Maar zoals altijd is er tegen het einde van de set aan ruimte voor de wat oudere track “The Disconnect”. Bijna traditiewijs wordt aan het einde van het nummer het podium gevuld door fans die het emotionele climax met de frontman meeschreeuwen.

Ook Stray From The Path hebben we pas geleden nog kunnen zien headlinen in de Dynamo, hoewel het in de kelder plaatsvond. De New Yorkse hardcore/metalcore/rap metal band, of hoe je ze ook wil noemen, staan garant voor een energieke en intensieve show vol politiek beladen teksten, in de stijl van bands als Rage Against The Machine maar dan enkele tandjes harder. Het nieuwste album Subliminal Criminals vormt de leidraad van de set, met veel iconische tracks die al vrij ver ingesleten zijn bij het publiek. De chaotische setopeners “The New Gods” en “Outbreak” zorgen al meteen voor een grote hoeveelheid stagedivers en stevige groovende momenten waarop wel meegesprongen moet worden. De band vuurt het ene na het andere stevige nummer uit hun arsenaal de zaal in, met als hoogtepuntjes onder andere “Snap”, “Eavesdropper” en het nummer “Black Friday” van het voorgaande album Anonymous. Veel oud materiaal komt echter niet aan bod. Naast “Black Friday” speelt de band nog alleen maar “Badge & A Bullet” van voorgaande albums. Nummers als deze worden dan ook met een maximaal energielevel gespeeld. Frontman Drew York besluit halverwege het nummer op het publiek te klimmen om al crowdsurfend het nummer af te maken. Na de setafsluiter “First World Problem Child” zou je bijna vergeten dat de headliner van de avond nog moet komen.

Die headliner is niemand minder dan melodische hardcore formatie Stick To Your Guns uit Californië. De band bracht iets meer dan een jaar geleden hun nieuwste album Disobedient uit, met enkele stevige tracks die ervoor zorgen dat het publiek alle kanten op gaat. Het begint al meteen bij “It Starts With Me”, waarbij de band, onder leiding van frontman Jesse Barnett, laat horen wat ze in huis hebben. Stick To Your Guns is echter niet vies van wat oudere nummertjes. Vooral materiaal van het album Diamond is bij zowel het publiek als de band zelf een favoriet. Melodische refreinen van nummers als “Against Them All” worden loeihard meegezongen door de hele zaal. Tijdens het nummer “I Choose Nothing” worden de heren van Stick To Your Guns vergezeld door Dave van Wolf Down, die het einde voor zijn rekening neemt.

Verder zijn nummers als “Nothing You Can Do To Me”, “We Still Believe” en de anti-politieke “What Choice Did You Give Us?” grote favorieten. Frontman Jesse Barnett neemt tussen de nummers door ook nog even de tijd om zijn meningen te delen over de manier hoe hardcoremuziek de wereld verbroedert en welke invloeden de authoriteiten hebben op ons bestaan. Al deze woede komt eruit bij de laatste tracks “D(I am)ond” en “Nobody”, die luidkeels worden meegezongen. Na afloop duurt het ongeveer 20 seconden voordat de band terugkeert om een toegift te spelen, bestaande uit “Diamond” en de oude track “Amber”. Vooral bij deze laatste track zien we nog een laatste keer een enorme hoeveelheid stagedivers voorbijkomen. Met deze performance sluit Stick To Your Guns de avond af.

Of nog niet? Ongeveer een uurtje na afloop van de set begint in de kelder van Dynamo een aftershow, waarin Jesse Barnett van Stick To Your Guns en Stray From The Path-gitarist Tom Williams onder de noemer Trade Wind nog enkele nummers akoestisch spelen. In deze intieme setting speelt het duo enkele nummers van hun eigen EP Suffer Just To Believe, die ze in 2014 uitbrachten. Deze performance laat een andere kant van het duo zien. Echter is Jesse’s stem aan de ruwe kant door de intensieve Stick To Your Guns perfomance en laat Tom Williams vrijwel de hele set een lichte feedbackloop aanstaan die na een tijdje ergerlijk wordt. Toch is het niet verkeerd om te luisteren naar het materiaal van de band, dat doet denken aan de akoestische tracks van bands als Thrice. Het duo kon het niet laten om er toch een cover van “Wonderwall” van Oasis tussen te gooien, maar na een half uurtje is de energie ook echt op. Een hele avond vol muziek wordt zo toch met een zachte noot afgesloten.

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding