Bury Tomorrow – Earthbound

Bury Tomorrow


Bury Tomorrow – Earthbound

Het vijftal van Bury Tomorrow is toe aan hun vierde plaat en markeert daarmee het tweede album na vertrek van gitarist Mehdi Vismara. De verwachtingen worden tegengewerkt door zanger Daniel Winter-Bates die uitlegde hoe de plaat tijdens een tour is geschreven, maar worden opgehaald door de prestatie Hatebreed’s Jamey Jasta te strikken voor een samenwerking. De verwachtingen rondom Earthbound zijn trouwens niet het enige wat netjes uitgebalanceerd is.

Bury Tomorrow laat er geen gras over groeien. Vanaf de eerste noot is het raggen. De snelle drums, scherpe gitaren en agressieve vocalen zakken alleen in op de zelfde manier als tijdens het autorijden wanneer afgeremd moet worden voor een bocht. Tijdens de soms Disturbed-achtige refreinen lijkt het tempo minder te worden, maar niets is minder waar. De benzine wordt zo nu en dan ingewisseld voor diesel waardoor het geheel wat soepeler klinkt, maar het gas wordt bijna altijd even hard ingetrapt.

Het is niet ongebruikelijk om clean en scream vocalen te combineren, maar de manier waarop deze band uit Southampton dit aanpakt is opvallend eigenzinnig. De truc zit hem in de afwerking. De gelijktijdige scream- en clean refreinen zijn minder op de voorgrond gezet, terwijl de gitaren een vol en warm geluid is gegeven. Hiermee ontstaat een perfecte balans tussen melodieus en hard.

Ook tekstueel gaat Bury Tomorrow op eigenzinnige wijze te werk. Met passages als “So I’ll pass on the torch and I free myself from chains” (“The Burden”) wekt songwriter Daniel de indruk standaard thema’s met een duistere achtergrond te gebruiken, waar het eigenlijk de prioriteiten van de zanger laat zien: niet de diepte van de tekst, maar het totaalplaatje is wat telt. De teksten mogen dan wat oppervlakkig zijn, het past perfect in de melodie en de ruige ritmesectie.

Beoordeling: 8

De Britten hebben op Earthbound uitzonderlijk werk afgeleverd. Het gebeurd niet vaak dat een band het harde harder maakt en de melodie melodieuzer maakt zonder het evenwicht tussen beiden te verliezen, maar de Winter-Bates broers en kompanen krijgen het perfect voor elkaar. Bury Tomorrow mag zich met trots het schoolvoorbeeld van melodic metalcore noemen.

Releasedatum: 29 januari 2016
Label: Nuclear Blast
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunesBury_Tomorrow_-_Earthbound_album_cover


Tracklist:

  1. The Eternal
  2. Last Light
  3. Earthbound
  4. The Burden
  5. Cemetery
  6. Restless & Cold
  7. 301
  8. Memories
  9. For Us
  10. Bloodline
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding