Megadeth – Dystopia

Millencolin


Megadeth – Dystopia

Voor de release van het nieuwe Megadeth album Dystopia heeft frontman Dave Mustaine aangekondigd de band het radiovriendelijke zal proberen te vermijden. Het snelle moest sneller, het harde moest harder en de stadionrock invloeden zouden verdwijnen. Met twee nieuwe leden, waaronder Lamb Of God’s drummer Chris Adler zou dat toch moeten lukken.

Aanvankelijk houd de band zich aan deze goede voornemens: scheurende gitaren, snelle solo’s, stompende drums en een ruige, maar toch gelikte, sound. Toch waren de plannen van Mustaine en co. niet helemaal succesvol. Na “Bullet To The Brain” neemt het tempo af en grijpt gitarist Kiko Loureiro, die hier ook zijn Megadeth debuut maakt, vaker naar de akoestische gitaar. Daar komt bij dat de echt harde stukken zuinig ingezet worden en dat de plaat net even te netjes klinkt. Er staan weliswaar harde en snelle stukken op het album, maar er hadden nog een aantal versnellingen bovenop gemoeten.

Tekstueel slaat zanger Dave Mustaine gevaarlijke paden in. Waar oorlogen wel vaker het thema van metal nummers zijn, liggen sommige teksten wel erg dicht bij het heden. Zo is het concept van Dystopia makkelijk te verbinden met de actualiteit en de rol die DAESH (ISIS) daarin speelt. Het vermoedden wordt gewekt door songtitels als “The Threat is Real”, “Post American World” en “Conquer or Die”, maar wordt door de teksten als “The quickest way to end a war is lose. Dictatorship ends, starting with tyrannicide” bevestigd.

Daarnaast wordt er op Dystopia geregeld gebruik van Midden Oosterse melodieën gemaakt. Zij het in een vocaal intro of in een elektrische gitaar versie. Ook vinden we iets aan symfonische toevoegingen en effecten over de zang terug op de plaat, maar dat is waar het bijzondere ophoudt. Hiermee wordt ook het vermijden van de stadionrock afgeblazen. Dat neemt allemaal echter niet weg dat de plaat goed gevuld is met lekkere gitaren.

Beoordeling: 6.5

Mustaine en bandgenoten hebben lekkere vuist-in-de-lucht gitaarmuziek gemaakt, maar daar staan toch wat nadelen tegenover. De productie ligt er wat dik bovenop en de teksten zijn niet altijd even slim gekozen. Dystopia is lekker om mee te raggen, maar de beloftes die Megadeth rond het album heeft gemaakt worden niet gehouden.

Releasedatum: 22 januari 2016
Label: Universal Records
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:Megadeth-DYSTOPIA

 1. The Threat Is Real
 2. Dystopia
 3. Fatal Illusion
 4. Death From Within
 5. Bullet To The Brain
 6. Post American World
 7. Poisonous Shadows
 8. Conquer Or Die
 9. Lying In State
 10. The Emperor
 11. Foreign Policy
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding