Panic! at the Disco – Death of a Bachelor

Panic! At The Disco


Panic! at the Disco – Death of a Bachelor

Als kind rende zanger Brendon Urie naar de piano zodra hij op radio of tv een leuk liedje hoorde, zette hij van potten en pannen een drumsetje in elkaar om in de garage op los te gaan en kreeg hij rond z’n 11e levensjaar een eerste gitaar. De zanger geeft aan dat het album Death of a Bachelor voort is gekomen uit deze herinneringen, waarin Urie al zijn muzikale ideeën zelf realiseert. Dit is verre van een verrassing, nu hij het enige officiële lid van Panic! At the Disco is en dus net als vroeger naar hartenlust op eigen houtje muziek maakt.

Een andere grote rol in Urie’s jeugdherinneringen is weggelegd voor Frank Sinatra. De zanger bekend van o.a. “Come Fly With Me” heeft dan ook een grote invloed op de nieuwe plaat gehad. Dit is het makkelijkst terug te vinden in de verschillende blazerssecties. Toch is duidelijk dat Brendon het nodige onderzoek heeft gedaan om de werken van Sinatra te doorgronden, waardoor ook de melodieën en rijmschema’s in de titeltrack en hekkensluiter “Impossible Year” terug te vinden zijn. Een derde stempel die Sinatra op de plaat heeft gedrukt is terug te vinden in de bombast van sommige nummers. In het bijzonder tijdens het dansbare hoogtepunt op de plaat: “Crazy=Genius”.

Dat Panic! nog maar één officieel lid heeft, blijkt niet alleen uit Urie’s onbeperkte muzikale mogelijkheden. In april 2015 heeft drummer Spencer Smith als laatste bandlid de naam Panic! At The Disco de rug toe gekeerd. Hierdoor komen veel ritmes uit een computer. Toch weet de zanger dit in zijn voordeel te gebruiken. Zo krijgen diverse songs, waaronder “Emperor’s New Clothes”, een pop-/ RnB-achtige beat, wat verbazend goed werkt in combinatie met de Big Band blazers.

Toch is Death of a Bachelor niet geheel zonder uitglijders. Zo klinken de elektronische drumpartijen die een analoge set moeten vervangen niet half zo overtuigend en is “Don’t Threaten Me With a Good Time”, dankzij het misplaatste surfrock gitaar riff, de overvloed aan breaks en teksten over het losbandige leven, een draak van een nummer. Dit wordt echter meteen goed gemaakt door de fenomenale prestaties van Brendon’s stem.

Beoordeling: 8

Panic! At The Disco laat zich de nieuwe plaat inspireren door Sinatra, zonder hem te kopiëren. Des te intrigerend is het om de combinatie tussen de ouderwetse Big Band en hedendaagse beats te horen. Eénmansformatie of niet, op Death of a Bachelor laat Brendon Urie zien vol muzikale wilskracht en ideeën te zitten die allemaal op creatieve manier realiteit worden. Ook al moet daar soms een blikken drumsetje voor geknutseld worden.

Releasedatum: 15 januari 2015
Label: DCD2/ Fueled By Ramen
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:Panic_at_the_Disco_Death_of_a_Bachelor

 1. Victorious
 2. Don’t Threaten Me With a Good Time
 3. Hallelujah
 4. Emperor’s New Clothes
 5. Death of a Bachelor
 6. Crazy=Genius
 7. LA Devotee
 8. Golden Days
 9. The Good, the Bad and the Dirty
 10. House of Memories
 11. Impossible Year
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding