Di-Rect in Vera

Di-Rect in Vera

Afgelopen week stond de Haagse band Di-Rect in het hoge noorden. Tijdens hun uitverkochte clubtour deze maand namen ze AAPNOOTMIES mee als support.

Anderhalf jaar geleden bracht Di-Rect hun laatste album Daydreams in a Blackout uit. Ondertussen alweer het derde album met zanger Marcel Veenendaal en toetsenist Vince van Reeken. Door de jaren heen is de band al lang niet meer het meiden rock groepje van toen. Het is een volwassen rockband geworden waarbij de muzikaliteit eraf spat. Afgelopen augustus was daar de grote viering van het 15-jarig bestaan met een grootse show op het strand in Scheveningen. Van daaruit kon het vijftal niet stil blijven zetten en bleef een rondje langs een aantal clubs in Nederland niet uit.

De avond wordt afgetrapt door, het ook uit Den Haag afkomstige, AAPNOOTMIES. De Nederlandstalige indiepop wordt aangevoerd door Dinaira Scheffers. Helaas slaat zij  de plank na het eerste nummer al behoorlijk mis door te vragen hoe het met iedereen in Atak gaat. Echter was dat de zaal in Enschede een dag eerder. Het komt het optreden niet ten goede en muzikaal gezien kan het ook niet meer recht gebreid worden. De liedjes die de afgelopen twee jaar in het achterkamertje van de zangeres zijn gemaakt schieten vele kanten op. Klein, hoopvol, bombastisch, synth en organisch zijn een aantal termen die bij de muziek naar voren komen. Helaas weet de vrij jonge band de Vera Club nog niet volledig te overtuigen.

Een verademing is het dan ook wanneer Di-Rect zelf het podium op komt. Te horen is dat Marcel deze avond goed bij stem is en ook de mix van het geluid is goed. De verscheidene instrumenten komen prima naar voren. Met tracks als “Here’s To The Love”, “Forgiveness” en “Hold On” laat de band horen in topvorm te zijn. Wat vooral opvalt is het onderlinge speelplezier, maar ook de variaties in de nummers. Er wordt niet gespeeld zoals de tracks op de platen zijn geperst. Nee, er is ruimte voor muzikale vrijheid en dat wordt met verve gedaan. Het geeft de nummers een fris gevoel en nergens wordt het saai.

Dat laatste is precies waar Di-Rect zich in onderscheid. De heren zijn wellicht op commercieel gebied niet de meest succesvolle band van Nederland. Bands als Kensington en Within Temptation zullen die lijst aanvoeren. Beide bands zijn erg sterk in het uitvoeren van een grootse rockshow, maar lijken daarin zichzelf toch wat te herhalen wanneer er gekeken wordt naar de muzikale invulling.  En dat is nu net waarin Di-Rect zichzelf wel steeds weet te overtreffen en daarmee stiekem de beste band van ons land is. Ze spelen verder een prima mix van hun laatste drie platen. Jammer blijft het dat nummers uit een verder verleden niet in een nieuw jasje worden gestopt. Want uiteindelijk hebben ook die eerste hits een bijdrage geleverd aan wat Di-Rect nu is.

Gedurende de set komen songs als: “This Is Who We Are”, “Times Are Changing”, “All In Vain” en “Young Ones” voorbij. De set wordt besloten met “Electric Submission” waarna de band door het zeer enthousiaste publiek wordt bedankt. Het is niet voor niets dat ook de shows in april al volledig uitverkocht zijn. Di-Rect is een band waarvan de houdbaarheidsdatum nog lang niet verstreken is.

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding