Sunn O))) – Kannon

Sunn O))) – Kannon

Het jaar is 1095, Paus Urbanus II ontvangt een kreet om hulp van de Byzantijnen en stuurt de gelovigen naar het midden oosten, om de Seltsjoeken en Egyptenaren er van te overtuigen dat joden, moslims en christenen in vrede samen kunnen leven, zoals dat in de voorgaande drie eeuwen in het Beloofde Land al gebeurde. Het meest gevaarlijke is niet eens het conflict in Jeruzalem omdat de rivaliteit tussen de soennieten en sjiieten de problemen daar op zal lossen. Het is de reis zelf, waar ziektes, barbaren en andere gevaren non-stop op de loer liggen. Dit wordt min of meer weerspiegeld in de muziek van Sunn O))).

De twee meesterbreinen achter Sunn O))), Steven O’Malley en Greg Anderson, beide gewikkeld in een zwarte mantel, hebben hun carrière gewijd aan het in kaart brengen van de muzikale duisternis, vertegenwoordigd door middeleeuws Europa, om het vervolgens te temmen en eigen te maken. De echo’s en lange noten van deze dark ambient is typerend voor het tweetal. Onder toezicht van Hongaars vocalist Attila Csihar, die niet alleen brute grommen, maar ook de obscure kerkkoor-achtige melodieën aan de plaat toevoegt, doet de plaat denken aan de angstige en eenzame nachten in de ongure Europese bossen van de elfde en twaalfde eeuw. Muziek van kunst-achtig niveau.

Kannon is het soort plaat wat ’s nachts met koptelefoon geluisterd moet worden omdat anders de sfeer maar half overkomt. Daarbij wekken de heren van Sunn O))) de indruk dat de muziek heel gelaagd is terwijl deze juist meer beperkt en eenvoudiger zijn samengesteld dan op voorgaand werk. Daarbij ontbreekt het op de plaat aan een climax, waardoor de drone metal van de amerikanen minder bevredigend is dan gehoopt. Net zoals de kruisvaarders niet op eigen kracht Jeruzalem wisten te overwinnen, maar eerder gered werden door een gelukkige samenloop van omstandigheden.

Beoordeling: 6.5

Hoe fascinerend de geschiedenis en dat wat lijkt op een muzikale interpretatie daarvan ook kunnen zijn, het gebeurd geregeld dat de waarheid ietwat teleurstellend is. Zo is Sunn O))) weliswaar fascinerende fijnproevers muziek, maar is Kannon minder spectaculair dan gehoopt.kannon-art

Releasedatum: 4 december 2015
Label: Southern Lord
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:

  1. Kannon pt. 1
  2. Kannon pt. 2
  3. Kannon pt. 3

 

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding