State Champs – Around the World and Back

State Champs


State Champs – Around the World and Back

Met hun indrukwekkende debuut The Finer Things liet State Champs de impressie achter dat ze een All Time Low 2.0 zijn. De poppy refreinen onder een laagje gitaar muziek, maar met toch nog een rauw randje. Nu de gasten uit Albany NY een tweede plaat op zak hebben, verwachten we dan ook de soundtrack van vele tienerjaren zoals “Dear Maria, Count Me In” dat in 2007 was.

De sound liegt er niet om: pakkende melodieën en gitaarpartijen, radiovriendelijke effectjes, groepsvocalen in de achtergrond en op z’n tijd een bassolootje of snelle drums. State Champs maakt poppunk in haar puurste vorm. Ook tekstueel komt de formatie niets te kort aan het genre. „Ik haat het dorp waar ik vandaan kom, maar mijn vrienden zijn fantastisch“ is een typerend thema het genre. Toch zet het vijftal “Back and Forth” tegenover ATL’s “Come On, Come All” alsof ze iets revolutionairs hebben bedacht.

Het grootste verschil tussen Derek Discanio en Alex Gaskarth is dat de instelling van Derek net even wat onschuldiger is: meer break-up songs in plaats van de tracks over feestjes en drank. Ook muzikaal is State Champs voorzichtiger. Toch, dat de band zich binnenkort met het niveau van All Time Low zal kunnen meten, is op Around the World and Back terug te horen doordat de kwaliteit van zowel de teksten als de akkoordenprogressies in vergelijking met The Finer Things aanzienlijk verbeterd zijn.

Om de vergelijking met So Wrong It’s Right nog even af te maken: de titeltrack van Around the World and Back is een zoete en aangrijpende samenwerking tussen DiScanio en Jule Vera’s Ansley Newman, en daarmee de 2015 variant van “Remembering Sunday”. Er is ook een hitje wat weleens de nieuwe “Dear Maria” kan zijn. Van de beperkte zang aan het begin tot de de meezingbare refreinen en pakkende gitaarlijnen is “All You are is History” het pareltje op dit tweede State Champs album.

Beoordeling: 7

De oplettende lezer heeft inmiddels begrepen dat het vijftal uit New York State geen originaliteitprijs verdient. Dat neemt echter niet weg dat de poppunk van State Champs van prima kwaliteit is. Pakkende songs, een fijne akoestische track, en een charisma waardoor Derek Discanio en co. doen vermoeden dat er met hun volgende album een mainstream doorbraak zal plaatsvinden zoals All Time Low dat in 2009 had met „Weightless“.

Releasedatum: 16 oktober 2015
Label: Pure Noise Records
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:state champs around the world and back

  1. Eyes Closed
  2. Secrets
  3. Losing Myself
  4. All You Are Is History
  5. Perfect Score
  6. All Or Nothing
  7. Shape Up
  8. Back and Forth
  9. Around The World And Back
  10. Breaking Ground
  11. Tooth And Nail
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding