Vans Warped Tour in Alexandra Palace, Londen

Vans Warped Tour


Vans Warped Tour in Alexandra Palace, Londen

Afgelopen zomer vond de twintigste editie van het jaarlijks terugkerende, tourende festival Vans Warped Tour plaats. Elke zomer touren tientallen bands ruim twee maanden door Noord-Amerika om te spelen op rond de 50 locaties. In 2013 vond het festival voor het eerst sinds 1999 weer plaats in Europa, met stops in onder meer Londen en Eindhoven. Vorig jaar slaagde de organisatie er helaas niet in het festival naar Europa te brengen, maar dit jaar werd Engeland niet overgeslagen. DutchScene was erbij om verslag te doen.

Duizenden fans reizen van ver om hun favoriete bands te zien spelen in het kolossale Alexandra Palace te Londen. Met bands als Black Veil Brides, Asking Alexandria, Never Shout Never, Metro Station en Young Guns op de line-up, belooft het voor de alternatieve muziekliefhebber dan ook een fantastische dag te worden.

warpeduk-1-the-word-alive

De heren van The Word Alive krijgen de eer het festival te openen. Zij openen hun set op het hoofdpodium met “Eternity”, afkomstig van het laatste album, in een relatief lege zaal. De deuren zijn pas net open en de zaal begint langzaamaan vol te stromen. Het publiek in Engeland is losser dan wij gewend zijn, wat zorgt voor een enthousiaste sfeer. Frontman Tyler Smith is goed bij stem en bewijst daarnaast ook te beschikken over sterke unclean vocals. Na een energieke set sluit The Word Alive af met “Life Cycles”, wat misschien wel één van hun beste nummers is.

Het hoofdpodium bestaat uit een West en een East Stage, waardoor alle shows op het festival naadloos op elkaar aansluiten. Nadat The Word Alive is afgelopen, betreden de heren van Ghost Town dan ook meteen het podium. De band heeft een krachtige performance en geniet optimaal van de overloop van The Word Alive. In november brengt de band een nieuw album met de naam Evolution uit via Fueled By Ramen.

Man Overboard brengt tegelijkertijd met Forever Came Calling de eerste lading poppunk in Alexandra Palace. De uit New Jersey afkomstige band geeft een optreden voor een selecte groep poppunkliefhebbers. Met het nieuwe album Heavy Love op zak, mag de band hun nieuwe materiaal ter gehore brengen op het hoofdpodium.

warpeduk-2-metro-station

Ook Metro Station geeft een optreden op de enige Europese stop van Vans Warped Tour. De band opent met “Control” en speelt later in de set ook nieuwer materiaal als “She Likes Girls” en “Getting Over You”, dat een samenwerking is met Falling In Reverse-frontman Ronnie Radke. Voordat Metro Station ruim vijf jaar geleden uit elkaar ging, speelden zij een grote rol in de scene. Met nummers als “Kelsey” en “Seventeen Forever” reizen we terug naar de hoogtijdagen van deze band. De set wordt, tot ieders genoegen, afgesloten met het bekende “Shake It”.

The Rocket Summer trekt aanzienlijk minder mensen. De band speelt nummers als “So Much Loving You”, “Of Men And Angels” en “Walls”, maar valt helaas in de massa weg. Desalniettemin is frontman Bryce Avary dankbaar om terug te zijn in ‘Allypally’.

Op de Kevin Says Stage staan bands waarvan Kevin Lyman denkt dat zij ‘The Next Big Thing’ zijn. De bands die op dit podium staan zijn de namen die over een aantal jaar weleens headliner zouden kunnen worden. Het Britse Boy Jumps Ship is één van die bands en geeft een energieke set. Het is niet heel druk, het podium staat namelijk in een kleine zaal in de backstage bar en is niet zo makkelijk vindbaar als de andere podia, maar er hangt zeker een goede sfeer.

warpeduk-3-johncoffey

John Coffey, de enige Nederlandse act op het affiche, is niet vies van een goede show. De band stond de avond voor Vans Warped Tour nog in een uitverkocht Paradiso en speelt nu ook op de Kevin Says Stage. Voor dit vijftal is een podium al snel te klein, dus verplaatsen zanger David Achter de Molen en gitarist Christoffer van Teijlingen zich na een paar nummers naar het publiek. Hoewel de redelijk kleine ruimte wederom niet erg vol staat, maakt de band er een goed feest van door het publiek erbij te betrekken. John Coffey weet een zeer intieme set te spelen en overtuigt daarmee één van de beste bands van Nederland, nee, één van de beste bands van het moment te zijn.

Memphis May Fire speelt op het hoofdpodium en weet de zaal goed te vullen. Wanneer de band opent met “My Generation” gaat het publiek al gelijk los. De metalcore grootheden uit Texas spelen drie kwartier lang en mixen nieuw met oud materiaal. Het optreden, dat gepaard gaat met grote mosh pits, wordt afgesloten met de oudere nummers “Vices” en “Legacy”.

Rondom de optredens is er ook genoeg te beleven op Vans Warped Tour. Er is namelijk een grote merchandise markt waar de bands ook signeer sessies en akoestische sets geven. Daarnaast zijn er ook een aantal bekende YouTubers waaronder Johnnie Guilbert, Bryan Stars, Helen Anderson en Damon Fizzy in Ally Pally te vinden. De wachtrij voor de signeersessies van deze online helden is enorm en trekt door de hele zaal heen.

Deze editie van Vans Warped Tour UK wordt afgesloten door Asking Alexandria en Black Veil Brides. De bands spelen na elkaar op het hoofdpodium en halen alles uit de kast om er een vette show van te maken.

Tijdens Asking Alexandria kan je naast nieuw materiaal ook genieten van een enorme lichtshow met vuurwerk, dat Alexandra Palace opwarmt. Dat voormalig frontman Danny Worsnop de band eerder dit jaar verliet om zich te focussen op zijn andere project We Are Harlot, is niet te merken aan het sterke samenspel met nieuwe zanger Denis Shaforostov. De band speelt nummers als “I Won’t Give In”, “The Death Of Me” en natuurlijk ook “Not The American Average”.

Vans Warped Tour is een enorm festival dat de scene dicht bij elkaar weet te brengen. Veel bands uit verschillende genres staan op één affiche, maar maken er allemaal één groot feest van. De YouTubers voegen nog een extra dimensie toe aan deze diversiteit en bewijzen hoe enorm populair hun video’s zijn met de meterslange wachtrij voor de signeersessies.

Mocht Vans Warped Tour in 2016 niet terugkeren naar Nederland, dan is het het helemaal waard om een reis af te leggen naar Londen. Tot volgend jaar!

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding