Nothing But Thieves – Nothing But Thieves

Nothing But Thieves


Nothing But Thieves – Nothing But Thieves

De regio Essex in het Verenigd Koninkrijk heeft een rijke verzameling aan artiesten opgeleverd. Bands als Blur en Bloc Party, maar ook elektronica als Depeche Mode en The Prodigy. Van mainstream pop zoals Pixie Lott tot underground helden als The Horrors. Nu heeft het gebied ten noordoosten van London er een nieuwe trots bij: Nothing But Thieves.

De alternatieve Rock van de band klinkt niet alleen oprecht, de songs up hun debuutplaat steken ook nog eens goed in elkaar. Zo klinkt o.a. ”Itch” beter dan de EP versie door de remaster. Daarbij weten de jongens dat sterke dynamieken goed werken, merkbaar door de sinistere, vaak wat kalmere coupletten tegenover de explosieve refreinen.

De sound van de band doet denken aan de eerste twee albums van Radiohead. Dit komt gedeeltelijk door de gitaarsound die de band er bijvoorbeeld in ”If I Get High” op na laat. Verder draagt de charmante falset van Conor Mason met een echo eronder, hier sterk aan bij. Het boegbeeld van de band weet trouwens ook hoe liefdesliedjes geschreven moeten worden: genderneutraal. Er zit namelijk in ”Lover Please Stay” geen enkele aanwijzing naar welk geslacht het gezongen wordt, en dat is een fijne verandering van aanpak.

Toch ontbreek het af en toe aan souplesse en doel. Met de verzameling losse liedjes in plaats van een duidelijke (al dan niet stilistische) samenhang gaat het hier over een typisch debuutalbum. Dit maakt de plaat niet minder fenomenaal. Naast de Radiohead invloeden en de uiterst indrukwekkende stem van Mason, is het in ”Painkiller” door het sterke gitaarwerk ook te horen dat Led Zeppelin een stempel op dit vijftal heeft weten te drukken. Tevens opmerkelijk: de blazers in ”Hostage”.

Beoordeling: 8

Waar Essex, en de rest het Verenigd Koninkrijk, een breed scala aan artiesten heeft aangeboden, wordt er door Nothing But Thieves nog een schepje bovenop gedaan. Met twee Britse grootheden als voorbeeld is het een kwestie van tijd voordat Nothing But Thieves zich zelf in die categorie terugvindt.

Releasedatum: 16 oktober 2015
Label: Sony Music
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist: 

  1. Excuse Mecover1200x1200
  2. Ban All The Music
  3. Wake Up Call
  4. Itch
  5. If I Get High
  6. Graveyard Whistling
  7. Hostage
  8. Trip Switch
  9. Lover, Please Stay
  10. Drawing Pins
  11. Painkiller
  12. Tempt You (Evocatio)
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding