New Years Day – Malevolence

New Years Day


New Years Day – Malevolence

Muziek is niet alleen een vorm van zelfexpressie of van geld verdienen. Voor veel muzikanten is het vooral een uitlaatklep, een manier met emoties van aller aard overweg te kunnen. Ook New Years Day gebruikt hun muziek op deze manier. Op Malevolence reageert de band zich eens lekker af.

Het vijftal uit Californië lanceert een kleine drie kwartier aan agressieve riffs, begeleid met de scherpe zang van Ash Costello. Bewonderenswaardig aan deze frontvrouw is dat ze niet bang om te vocaal flink uit te halen. In “Left Inside” zitten indrukwekkende screams die in “Malevolence” op dappere wijze zelfs in krijsen veranderen. Deze vrouwelijke vocalen van iemand die van zich af durft te bijten laten een verassend verfrissende indruk achter.

Malevolence klinkt net even wat agressiever dan voorganger Victim to Villain. Niet alleen de teksten bevatten dreigementen dat er klappen gaan vallen, ook de gitaren klinken bozer dan voorheen. Dit omdat de songs net even wat strakker in elkaar steken, waardoor de agressiviteit beter uit de verf komt. Toch weet het kwintet interessante details achter deze frustratie te stoppen. Neem bijvoorbeeld The Prodigy achtige toetsen in “Relentless”, welke slim bij de rest van het instrumentalia aansluiten. Ook de melodieën zijn pakkender dan die op eerder werk.

Echter, op sommige momenten bewijst de band dat blaffende honden inderdaad niet bijten. De boosheid in de songs mogen dan een manier van afreageren zijn, uiteindelijk is dit om te voorkomen dat er daadwerkelijk slachtoffers vallen. Wanneer men onverschrokken te dicht bij Costello en co. in de buurt komt, deinzen de Amerikanen achteruit met kalmere gitaar- of strijker stukjes, zoals hoorbaar in “Suffer”.

Beoordeling: 6,5

Het doel om muzikaal gevaarlijk over te komen is behaald. De band is op deze manier weer wat frustratie lichter en een aantal fraaie nummers rijker. Op Malevolence bewijst New Years Day opnieuw: muzikaal omgaan met opgekropte emoties, en dus boosheid in een plaat verwerken, is een prima manier om af te reageren.

Releasedatum: 2 oktober 2015
Label: Another Century
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist: newyearsdaymalevolencecd

 1. Kill or Be Killed
 2. I’m About to Break You
 3. Alone
 4. Left Inside
 5. Relentless
 6. Save Myself From Me
 7. Suffer
 8. Anthem of the Unwanted
 9. Scream
 10. Your Ghost
 11. Defame Me
 12. Malevolence
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding