The Gentle Storm in Vera

The Gentle Storm in Vera

Afgelopen vrijdag was het weer eens tijd voor een goed potje metal in het hoge noorden. The Gentle Storm streek neer in Vera en nam Stream Of Passion mee als support.

Componist en gitarist Arjen Lucassen, ook van Ayreon, staat bekend om zijn verschillende muzikale projecten in de progressieve metal en rock hoek. Zo speelde hij zelf ook in Stream Of Passion en heeft hij samen met Anneke van Giersbergen gewerkt aan het debuutalbum van The Gentle Storm. Het dubbelalbum The Diary werd afgelopen maart uitgebracht met een tiental nummers in twee verschillende jasjes. Aan de ene kant een akoestische folky inslag en aan de andere kant symfonische, bombastische en progressieve elementen.  Echter zal de live vertolking van The Diary alleen door Anneke en een groep talentvolle muzikanten verricht worden. De podiumschuwe en verlegen Lucassen laat optredens namelijk graag aan zich voorbij gaan.

De avond wordt afgetrapt door Stream Of Passion. De band heeft ondertussen alweer een viertal albums uitgebracht waarvan A War Of Our Own afgelopen jaar uit kwam. Onder aanvoering van de Mexicaanse zangeres en violist Marcela Bovio zetten ze een stevige symfonische metal set weg van drie kwartier. De band probeert het om te overtuigen en Marcela is goed bij stem. Echter laat het geluid het behoorlijk afweten. De mix die de zaal in geslingerd wordt is een muur van geluid waaruit bij tijden weinig uit op te maken valt. Dat is erg jammer waardoor de band minder goed overkomt dan ze waarschijnlijk zijn. Tracks als “Monster”, “In The End” en “Calliopeia” komen voorbij. De band besluit met “This Endless Night”.

Vervolgens is het tijd voor The Gentle Storm. Een zeven koppige band bestijgt het relatief kleine podium. Gelukkig is het geluid een stuk beter afgestemd wanneer “Endless Sea” wordt ingezet. De sympathieke Anneke van Giersbergen heeft vanaf de eerste minuut de volle en warme zaal volledig onder controle.  Opvallend is dat zowel bassist Johan van Stratum als Marcela Bovio van Stream Of Passion ook in deze formatie mee spelen. Het duo verdient veel respect, want ook nu geven ze 100 procent. Datzelfde geldt overigens voor de gehele band. Er wordt strak gespeeld en het plezier spat eraf. De samenwerking tussen Anneke en Marcela pakt op vocaal gebied ook erg goed uit. De stemmen van beide dames mengen perfect.

De band bestaat uit een aantal bekende gezichten. Zo speelt gitariste Merel Bechtold (Delain en Purest of Pain) mee. De jonge dame is klein van stuk wat overigens niets over haar spel zegt. De ijzersterke riffs worden met verve en het grootste gemak ten gehore gebracht. Ook gitarist Punto (Kill Ferelli en Dreadlock Pussy) zet alles geconcentreerd weg. Ed Warby zorgt met zijn drumpartijen voor een stevige basis en toetsenist Joost van den Broek (After Forever) creëert met zijn spel de nodige symfonische elementen.

Dat de show niet volledig uit het concept album bestaat kan als jammer ervaren worden. Het verhaal wordt tijdens de show niet volledig uitgewerkt. Er is namelijk ook ruimte voor ander materiaal. Zo komt “Eléanor” van The Gathering voorbij. Ook Ayreon wordt niet vergeten met onder andere “Valley Of The Queens” en “Isis And Osiris”. Verder blijft Anneke ook solo met een akoestische gitaar overeind. Ze vertolkt het mooie “Wish You Were Here” van Pink Floyd overtuigend. Het sterke “Shores Of India”, met inderdaad invloeden uit Zuid-Azië, sluit de avond af waarna de band met luid applaus wordt bedankt door het publiek.

The Gentle Storm wist de aanwezigen te trakteren op een overtuigende en energieke live show. De band bleef anderhalf uur lang boeien en mede door de afwisseling in de set kreeg een ieder wat hij wilde. Van een zachtaardige storm was dan ook zeker geen sprake.

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding