City and Colour – If I Should Go Before You

City and Colour


City and Colour – If I Should Go Before You

Er klonk gejuich van fans van de Canadese formatie Alexisonfire nadat er een reünie tour werd aangekondigd. De band zou er in 2011 definitief mee gestopt zijn, maar tijdens het festivalseizoen van 2015 bleek niets minder waar. Echter, voordat zanger Dallas Green zich officieel zal focussen op de hereniging met de andere Alexisonfire-leden, komt hij eerst nog met een album en tournee onder zijn alias City and Colour.

De drang van Green om zich weer bij de post-hardcore groep aan te sluiten is door de grotere rol van elektrische gitaren op If I Should Go Before You terug te horen. Het zachte en akoestische is grotendeels vervangen door een Black Keys-achtige blues-rock, en snellere western country zoals in “Map of the World”. Dallas zijn vijfde soloplaat is dan ook eigenlijk meer een band-album. Het kost hierdoor flink wat tijd om aan de plaat gewend te raken.

De keuze om met een volledige band meer uit te pakken, valt in te twijfel trekken, omdat de kalme, intieme en gevoelige City and Colour van vroeger op sommige momenten wordt gemist. In “Mizzy C” wordt de reden gegeven: “Dingen veranderen, of dit nu met opzet gebeurd of niet”. Dit in gedachten houden helpt bij het begrijpen en waarderen van de verandering in stijl. Dit neemt niet weg dat dit zelfde nummer verrassend funky is, gitaarwerk bevat van het formaat Led Zeppelin en dankzij Green de perfecte weerspiegeling is van waar de band nu staat.

Door de hoge, sfeervolle stem en typerende melodieën van Green krijgt de nieuwe sound nog steeds dat besneeuwde City and Colour randje. Daarnaast weet de semi-akoestische titeltrack perfect de geest van het oudere materiaal te vangen en zijn er, door de subtiele keyboard-partijen, genoeg overeenkomsten met voorganger The Hurry and The Harm. Bovendien is het negen minuten durende openingsnummer “Woman” door de strakke dynamieken en echo’s fenomenaal.

Beoordeling: 7

Ergens wordt gehoopt dat Green zijn elektrische-gitaren-drang bij zijn vrienden van Alexisonfire kwijt kan, zodat de gevoelige en akoestische folk liedjes bij City and Colour wat vaker terug te vinden zijn. Desalniettemin valt het niet te negeren dat de stijlverandering op If I Should Go Before You ook geweldige songs opgeleverd heeft.

Releasedatum: 9 oktober 2015
Label: Dine Alone Records
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:If I Should Go Before You cover

  1. Woman
  2. Northern Blues
  3. Mizzy C
  4. If I Should Go Before You
  5. Killing Time
  6. Wasted Love
  7. Runaway
  8. Lover Come Back
  9. Map Of The World
  10. Friends
  11. Blood
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding