Editors – In Dream

Editors – In Dream

Qua stijl is er in de geschiedenis van Editors heel wat veranderd. Zo was daar in 2009, na de pakkende indie rock liedjes, het op toetsen gebaseerde In This Light and On This Evening en in 2013 het bombastische en orkestrale The Weight of Love. Weer twee jaar verder vindt de band het alweer voldoende met deze grootsheid. Het vijftal sloot zich op in de eenzaamheid van Crear, in de Schotse Western Highlands, om in alle rust verder te kunnen experimenteren.

Bij Schotland denkt men al snel aan mistige en regenachtige heuvellandschappen. Hoewel dit een stereotyperend beeld is, is het terug te horen dat dit het opnamedecor van In Dream was. Het overgrote deel van de plaat bestaat uit duistere, sombere en soms stormachtige composities. De sfeer op het album is dan ook ideaal voor de tijd van het jaar. Uitschieter is “The Law”, met haar kalme gitaarspel, hypnotiserende toetsen en prachtige gastvocalen van Rachel Goswell (zangeres van Slowdive).

Net als in 2009, zijn het de synthesizers die de fundering voor de plaat hebben gelegd. Naast de jaren ‘80 synth invloeden, doet “Life Is a Fear” denken aan een dance track, waar “Ocean of Night” iets meer poppy is zonder dat donkere Editors randje te verliezen. Naast alle goed gelukte experimenten zijn er ook nadelen. Met de soms theatrale toetsen en relatief lange nummers zoals “At All Cost”, is de plaat soms wat langdradig.

Deze veranderingen in stijl en sfeer zijn geen slecht voorkomen. Zanger Tom Smith weet nog steeds zijn indrukwekkende, prachtige vocalen overtuigend in te zetten en af te stemmen op de toetsen. Het gebrek aan gitaren wordt meer dan goed gemaakt door de gevoeligheid in de zachte akkoorden van de keyboards en piano intermezzo’s, bovenop het kippenvel moment in “Marching Orders”. Editors is weliswaar veranderd maar weet nog steeds prachtig werk te leveren.

Beoordeling: 7

In Dream is een plaat met karakter: duister, maar sfeervol. De Britten bewijzen op album nummer vijf opnieuw dat ze openstaan voor verandering en bereid zijn hier flink voor te experimenteren. Ook als In This Light and On This Evening niet je favoriete Editors album tot nu toe was, valt niet te ontkennen dat de nieuwe plaat wellicht druilerig, maar beeldschoon is.

Releasedatum: 2 oktober 2015
Label: PIAS
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:editors in dream

  1.  No Harm
  2. Ocean Of Night
  3. Forgiveness
  4. Salvation
  5. Life Is A Fear
  6. The Law
  7. Our Love
  8. All The Kings
  9. At All Cost
  10. Marching Orders
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding